Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 13 Μαΐου, Η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των: Παχωμίου του Μεγάλου, Αχιλλίου επισκόπου Λαρίσης , Ανδρέου ερημίτου, του εν Καλάνα (Βάλτου), Ησαΐου επισκόπου, Δημητρίου δουκός της Μόσχας, Ησαΐου σπηλαιώτου, των θαυματουργών και Πανηγυρίου του εν Κύπρω.
Γιορτάζουν οι: Αχίλλιος, Αχιλλέας, Αχίλλειος, Παχώμιος, Παχούμιος, Καλή, Κάλη.
Άγιος Αχίλλιος Λαρίσης ο Θαυματουργός
Ο άγιος Αχίλλιος καταγόταν από την Καππαδοκία και γεννήθηκε περί το 270 μ. Χ. χωρίς όμως να υπάρχουν και άλλα στοιχεία για την καταγωγή του και την παιδική του ηλικία.Ωστόσο ,εκτιμάται οτι ήταν γόνος εύπορων και ευσεβών γονέων, οι οποίοι φρόντισαν να τον σπουδάσουν στα ονομαστά σχολεία της περιοχής.
Μετά το θάνατο των γονέων του ο Αχίλλιος, μοίρασε την περιουσία στους φτωχούς της περιοχής και αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους, για να ζήσει κοντά στον Πανάγιο Τάφο.
Μετά από καιρό επισκέφτηκε ασκητήρια, όπου ήρθε σε επαφή με γέροντες και έμεινε μαζί τους με νηστεία και την προσευχή. Αργότερα μετέβη στην Ρώμη, όπου είχε συναντήσεις με τους Χριστιανούς και ανέπτυξε σημαντική δράση κάνοντας πολλούς ειδωλολάτρες να ασπασθούν τη νέα θρησκεία.
Περί το 320 χήρεψε ο επισκοπικός θρόνος της Λαρίσης. Οι Χριστιανοί της περιοχής πρότειναν στον άγιο Αχίλλειο να αναλάβει ποιμενάρχης τους.
Παρά τους δισταγμούς του, δέχτηκε και άρχισε αμέσως το ποιμαντικό έργο.
Την εποχή όμως αυτή η Εκκλησία δοκιμάζονταν και σπαράσσονταν από την αίρεση του αρειανισμού. Ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325, για να επιλυθεί συνοδικά το μεγάλο αυτό θεολογικό πρόβλημα, το οποίο απειλούσε αυτή την ίδια την ύπαρξη της Εκκλησίας.
Κλήθηκαν 318 Επίσκοποι μεταξύ αυτών ήταν και ο άγιος Αχίλλιος. Η φήμη του, ως αγίου Επισκόπου, είχε φτάσει ως τη Βασιλεύουσα.
Μετά από 35 χρόνια ποιμαντορίας, το έτος 355 ο άγιος Επίσκοπος κοιμήθηκε ειρηνικά.
Το τίμιο λείψανό του πραγματοποιούσε πολλά θαύματα. Το 985 ο τσάρος των Βουλγάρων Σαμουήλ το άρπαξε και το μετέφερε στα ανάκτορά του στις Πρέσπες, όπου είχε χτίσει μεγαλόπρεπη βασιλική, της οποίας σώζοντα ως τα σήμερα ερείπια. Οι κάτοικοι της Λάρισας συνέχιζαν να τιμούν τον άγιο και μετά την αρπαγή των λειψάνων του.
Του έκτισαν μεγαλοπρεπή ναό και τον έκαμαν προστάτη και πολιούχο της πόλεώς τους. Σε αυτόν τον ναό συνάζονταν οι επίσκοποι της Θεσσαλίας για να εκλέξουν τους επισκόπους των χηρευουσών θρόνων. Στα 1204, οι αιρετικοί Φράγκοι κατέστρεψαν τη Λάρισα και μετέβαλαν το ναό σε ορμητήριο ληστών.
Ενώ στις 12 Ιουνίου 1769 οι φανατισμένοι τούρκοι τον πυρπόλησαν. Το 1965 έγινε ανασκαφή και βρέθηκε ο τάφος του αγίου και κτίστηκε ο σημερινός ναός.
Τέλος στις 14 Μαΐου 1981 επέστρεψαν τα λείψανά του στη Λάρισα, όπου φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό .