Παρά το γεγονός ότι τελευταία δεν τα πάει και πολύ καλά στις εγχώριες δημοσκοπήσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραμένει, μακράν, ο πιο δημοφιλής ηγέτης στο μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου, ανέφεραν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, επικαλούμενος μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα το έγκυρο ερευνητικό δίκτυο «Arab Barometer» και στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 20.000 άτομα.
Οι Financial Times επισήμαναν στο άρθρο τους την ειρωνεία ότι ένας τούρκος ηγέτης, συνεχιστής της οθωμανικής αυτοκρατορίας που εξουσίαζε τον αραβικό κόσμο για πάνω από 4 αιώνες, που συχνά πυκνά έχει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις και έχει καταλάβει τέσσερις θύλακες στη βόρεια Συρία από το 2016, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ηγετών του αραβικού κόσμου.
Ωστόσο, στο άρθρο σημειώνεται ότι παρά το παρελθόν της περιοχής με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Τουρκία του Ερντογάν «θεωρείται ευρέως καλύτερα από τα σαουδαραβικά και ιρανικά θεοκρατικά καθεστώτα».
Ο αραβικός κόσμος, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί από τους αυταρχικούς ηγέτες, διατηρεί μια αδυναμία για τους λαϊκιστές ήρωες, ανέφεραν οι Financial Times, επισημαίνοντας τα παραδείγματα του ηγέτη της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και τις «στρατιές» οπαδών που συγκέντρωσε με τις στρατιωτικές του εκστρατείες και το όραμα του για την ένωση των αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής.
Σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παίζει το γεγονός ότι παρά το γεγονός πως ο Ερντογάν πολλές φορές έχει αυταρχική συμπεριφορά διατηρεί μια εκλογική νομιμότητα καθώς έχει κερδίσει το αξίωμα του μέσω δημοκρατικών εκλογών σε αντίθεση με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας ή του Ιράν.
Παράλληλα ο Ερντογάν φαίνεται να έχει κερδίσει πόντους στον αραβικό κόσμο λόγω της κόντρας τους τόσο με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με το Ισραήλ.
Ακόμα ένας λόγος για την δημοφιλία του Ερντογάν είναι το γεγονός πως η Τουρκία παραμένει προσβάσιμη για σχεδόν όλο τον αραβικό κόσμο καθώς στα τέλη της δεκαετίας του 2000 η Άγκυρα κατήργησε την βίζα για σχεδόν όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αντίθετα είναι πολύ πιο δύσκολο για άραβες πολίτες να επισκεφθούν την Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Επιπλέον το άνοιγμα των συνόρων έχει φέρει αυξήσει σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με χώρες του Αραβικού κόσμου.
Επιπλέον, ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας ήπιες μεθόδους όπως την προβολή σαπουνόπερων «πασπαλισμένων» με οθωμανική ρητορική ή μέσω πιο δραστικών κινήσεων όπως την μετατροπή της Αγίας Σόφιας σε τζαμί «ακονίζει την σουνιτική, εθνική τουρκική και σκληρή ισλαμική εθνικιστική ταυτότητα του καθεστώτος του» αναφέρουν οι Financial Times.
Ωστόσο, ο κίνδυνος με την παραπάνω προσέγγιση, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ότι «κινδυνεύει η Τουρκία να ενταχθεί στη ροή του δηλητηρίου που έχει παραμορφώσει τη Μέση Ανατολή, και που χρειάζεται επειγόντως να ξεφύγει από τη σεχταριστική αντιπροσώπευση και τις παραστρατιωτικές συγκρούσεις.»