Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει την απόλυτη τεχνολογική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα, ισχυριζόμενη πως μετά την πυρηνική της δοκιμή την Παρασκευή ότι μπορεί πλέον να παράγει "μικρότερες, ελαφρότερες και τελείως διαφοροποιημένες πυρηνικές κεφαλές μεγαλύτερης ισχύος", ενώ ταυτόχρονα κάνει άλματα στο πυραυλικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με αναλυτές, άλματα που θα της επιτρέψουν να ξεπερνά τα αντιπυραυλικά συστήματα των άλλων, προσελκύοντας πιθανούς πελάτες...
Η δοκιμή της Παρασκευής ήταν η πέμπτη από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, όμως για τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι η τρίτη από τότε που ανέλαβε την εξουσία και η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι που δείχνει πως ο νεαρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας βιάζεται και επιταχύνει τις δοκιμές πυραύλων, με περισσότερες από είκοσι μέσα σε δώδεκα μήνες. Τι σημασία έχει αν ορισμένες από αυτές δεν ήταν επιτυχημένες; Το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ δεν αποκαλύπτεται πλήρως, αλλά πρόοδος σημειώνεται σε όλους τους τομείς.
by on
"Φαίνεται πως η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα των πυραύλων της και να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγει ή να ξεγελάσει την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα", τονίζει ο Κέλσι Ντάβενπορτ διευθυντής της πολιτικής μη διάδωσης των πυρηνικών στην Ενωση για τον 'Ελεγχο των Όπλων. "Αν συνεχίσει ανεξέλεγκτη, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα μπορέσει να αναπτύξει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που θα μπορούσε να απειλήσει τις ΗΠΑ", πρόσθεσε.
'Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι τόπος που πραγματοποιούνται οι πυραυλικές δοκιμές: μέσα στη ζώνη ασφαλείας που προστατεύει τον Κιμ και τα άλλα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος στην πρωτεύουσα, που σημαίνει πως γίνονται ασκήσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση του το κράτος καταρρεύσει και εχθρικές δυνάμεις εισβάλλουν στη χώρα.
Αλλά αυτό που πραγματικά προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς είναι οι τροποποιήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Βόρεια Κορέα στους πυραύλους της. Φαίνεται πως έχει επεκτείνει την εμβέλεια των πυραύλων Scud μικρού βεληνεκούς, καλύπτοντας τη μισή απόσταση από έναν Scud και έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς, που οι Βορειοκορεάτες ονομάζουν Rodong.
Να θυμήσουμε πως η Συρία έχει αγοράσει Scud από την Βόρεια Κορέα
"Η αναβάθμιση αυτή είναι πολύ ωραία", λέει ο Τζέφρι Λούις από το Πρόγραμμα μη Διάδοσης στην Ανατολική Ασία. "Οι χώρες που θέλουν να αγοράσουν βορειοκορεατικούς πυραύλους θα τους βλέπουν και θα λένε: ' Ω: αυτό είναι καλό'".
Η Β.Κορέα επικεντρώνει επίσης τις προσπάθειές της στην δημιουργία πυραύλων που είναι δυνατόν να εκτοξευθούν από ένα καταφύγιο ή μια σήραγγα και όχι από τις κλασικές βάσεις εκτόξευσης που εντοπίζονται από δορυφόρους. Ακόμα επιδιώκει να βρει τρόπους να αποφύγει την αναχαίτιση των πυραύλων της.
Σύμφωνα με τον Τζον Σίλινγκ μηχανικό αεροναυπηγικής, το πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα είναι έτοιμο σε μια εβδομάδα ή σε ένα χρόνο".
Οι διεθνείς κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά και αυτές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας έχουν στόχο να εμποδίσουν την Βόρεια Κορέας να αγοράζει εξαρτήματα για τα προγράμματά της, αλλά και να περιορίσει την ροή χρημάτων προς το καθεστώς από επίδοξους αγοραστές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως η Βόρεια Κορέα δίνει έναν αγώνα ενάντιο στο χρόνο για να τεστάρει και να καταφέρει όσο μεγαλύτερη πρόοδο μπορεί πριν από την εφαρμογή του νέου αυστηρότερου γύρου κυρώσεων. "Πραγματοποιούν δοκιμές σε πραγματικά γρήγορους ρυθμούς, γιατι το πρόγραμμά τους είναι πραγματικό".