Τελικά είμαστε περίεργος λαός. Κάποιοι άλλοι ίσως να χρησιμοποιούσαν άλλες λέξεις για να μας χαρακτηρίσουν. Μερικοί … «πανηγύρισαν» επειδή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε στη διαδικτυακή σύνοδο για την κλιματική αλλαγή τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Και επειδή δεν κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Βέβαια, στις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι η Αθήνα και η Ουάσιγκτον θα συνεργαστούν σε διμερές επίπεδο στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα.
Προσωπικά δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ύμνησε τον ελληνικό λαό και τους επαναστατημένους Έλληνες, και γενικά αφιέρωσε σχεδόν μία ολόκληρη μέρα για να ομιλεί για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία. Αλλά προφανώς όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Έχω την αίσθηση ότι μερικοί πολιτικοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι στενοχωρέθηκαν βλέποντας να κινητοποιείται όλος ο Λευκός Οίκος για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν ο Ερντογάν θα λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικτυακή συζήτηση, αν και μπορούμε να εικάσουμε πως αν ο κ. Μπάιντεν δεν του τηλεφωνήσει, πιθανότατα θα απορρίψει την πρόσκληση. Ερντογάν είναι αυτός… Και αντιδρά με βίαιο λόγο οταν πιστέψει πως τον αδίκησαν οι Αμερικανοί.
Και λογικό είναι, διότι πέρασαν 66 μέρες από την ορκωμοσία και, όπως λένε πηγές των Τούρκων αντιστασιακών, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απάντησε ούτε στο συγχαρητήριο μήνυμα του Ερντογάν.
Βεβαίως και ο Τούρκος πρόεδρος καθυστέρησε να τον συγχαρεί. Γενικά, παρακολουθούμε μία δυσάρεστη κατάσταση των σχέσεων, η οποία μπορεί να επιβαρυνθεί με το νέο μήνυμα του Λευκού Οίκου προς τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Αναμένουμε, πάντως, νέα αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Άγκυρας για το ρωσικό σύστημα S-400, αλλά και για τη στενή σχέση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας και τους Κινέζους. Οι τελευταίοι μπαίνουν με άγαρμπο τρόπο σφήνα στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα και ο Ταγίπ Ερντογάν τους βοηθά και υποθάλπτει τα σχέδια τους εναντίον των ΗΠΑ.
Και όλα αυτά συμβαόινουν, ενώ εκκρεμεί το τηλεφώνημα του προέδρου Μπάιντεν στον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, τον οποίο όμως -όπως αναφέραμε παραπάνω-προσκάλεσε στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.
Τούτη η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάρει πολύ στραβά την υπόθεση των S-400. Και η θέση της είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του πρώην προέδρου,Ντόναλντ Τραμπ, που διέσωσε την Τουρκία και τον Ερντογάν άπειρες φορές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαιτεί να φύγει άμεσα, από το τουρκικό έδαφος, το ρωσικό σύστημα.
Θυμίζω ότι αυτή ήταν και η θέση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αλλά ο κ. Τραμπ δεν τον άκουσε, ακριβώς επειδή είχε προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι τον εκβίαζε ο Ερντογάν, όπως έχουν μαρτυρήσει πρώην συνεργάτες του κ. Τραμπ.
Ο πιο στενός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, ο Ιμπραήμ Καλίν τηλεφώνησε αυτή την εβδομάδα στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τον Τζέικ Σάλιβαν, με διάφορα αιτήματα, τα γνωστά θέλω της Τουρκίας. Και επίσης διαμαρτυρήθηκε για τη θέση του Προέδρου Μπάιντεν αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών στην Τουρκία.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ξεκαθάρισε στην αντιστασιακή Ahval ότι η κατοχή των S-400 έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο με νόμο του αμερικανικού κράτους απαιτεί πιο σκληρές κυρώσεις. Σημειώστε ότι εκκρεμεί και η προεδρική ανακοίνωση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπάιντεν δεν άλλαξε την προεκλογική του απόφαση για την αναγνώριση. Το είχαμε γράψει ξανά, και το επαναλαμβάνουμε: Αν το πράξει, να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες αναταράξεις στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταπιεί ο Ερντογάν την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Λευκό Οίκο. Και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου -όχι όλοι- συμβουλεύουν τον κ. Μπάιντεν να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι γυναίκες συνεργάτιδες του υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να το πράξει ιδιαίτερα μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Ο κ. Σάλιβαν ήταν σαφής. Είπε στον Καλίν, ο οποίος απαίτησε να γίνει το τηλεφώνημα στον Ερντογάν στις 25 Μαρτίου, την ημέρα της εθνικής μας επετείου, ότι υπάρχει και σοβαρό θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών αλλά και των θρησκευτικών ελευθεριών. Το παιγνίδι χονδραίνει και θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όσους αναμειχθούν σ’ αυτό.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι Αμερικανοί παρακολουθούν επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα, καθώς ο κ. Ερντογάν πρόδωσε τους Ουιγούρους, τους Κινέζους μουσουλμάνους, που κυνηγά αλύπητα το κινεζικό καθεστώς. Εκεί συντελείται μία γενοκτονία…
Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό. Όπως και γενικά σοβαρή υπόθεση είναι και η κινητικότητα των Κινέζων στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η έλευση του Κινέζου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα έχει θέσει σε συναγερμό τους Αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι ενημέρωσαν για την αρνητική θέση τους έναντι της επίσκεψης αυτής.
Πηγή: