Ο χώρος επιβλητικός, όπως και σε όλα τα μοναστήρια των Κυκλάδων. Αρμολιθιές, καμάρες, ναοί με σπάνια κειμήλια και πολλοί πάρα πολλοί επισκέπτες που φτάνουν έως εδώ από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Μόλις 8 χιλιόμετρα από την χώρα της Άνδρου στα Αποίκια, στην περιοχή Λίτρες από το 1325 λειτουργεί η ανδρική μονή της Αγίας Μαρίνας.
Η ανέγερσή της και εδώ συνδέεται με την εύρεση της εικόνας με τρόπο που αποδίδεται σε θαύμα: Σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής η Αγία Μαρίνα εμφανίστηκε σε έναν γέροντα ασκητή της περιοχής στον οποίο υπέδειξε την σχισμή ενός βράχου όπου ήταν κρυμμένη η εικόνα της.
Ο ασκητής βρήκε την εικόνα και ο αυτοκράτορας Εμμανουήλ Παλαιολόγος τον ενίσχυσε οικονομικά προκειμένου να κτίσει το μοναστήρι.
Κατά τον 16ο αιώνα πειρατές το καταστρέφουν τρείς φορές. Το 1743 φτάνει στη Μονή ο μοναχός Σωφρόνιος ο Πελοποννήσιος ο οποίος πούλησε την περιουσία του στην πατρίδα του ανακαίνισε το μοναστήρι και το μετέτρεψε σε γυναικείο το 1746.
Τότε πολλές νεαρές από την Άνδρο γίνονται μοναχές ο αριθμός των οποίων φτάνει τις 100. Γρήγορα η φήμη της Μονής εξαπλώνεται σε όλον τον Ορθόδοξο κόσμο. Στη σχολή δημιουργείται αργυροποιείο, τμήμα χαρακτικής αλλά και βιοτεχνία μεταξοσκώληκα.
Μετά την απελευθέρωση με διάταγμα του Οθωνα η μονή κλείνει το 1833 με τις μοναχές να επιλέξουν μεταξύ της εκκοσμίκευσης ή της μεταθεσής τους αλλού.
Το μοναστήρι έκλεισε, η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας βγήκε σε δημοπρασία και την αγόρασε η ιστορική οικογένεια Εμπειρίκου η οποία την φύλαττε στον κεντρικό ναό της Παναγίας στην χώρα επί 146 χρόνια.
Η ιερά Μονή εκείνη την περίοδο παρά την αίγλη της μετατράπηκε σε στάβλο.
Το έτος 1975 η μονή άρχισε και πάλι να ανακαινίζεται και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε σε αυτή και η εικόνα της Αγίας Μαρίνας.
Oσοι βρεθούν σήμερα στην Αγία Μαρίνα θα ακούσουν από τους μοναχούς να αφηγούνται ένα σύγχρονο θαύμα: Αυτό της σωτηρίας ενός νεαρού αγοριού από την Κύπρο του Ανδρέα Βασιλείου.
Ο Ανδρέας Βασιλείου έπασχε από λευχαιμία. Οι γονείς του έκαναν έκκληση να βρεθεί δότης ώστε να γίνει επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού.
Παρά τις όποιες απόψεις που μπορεί να έχει κάποιος οι μοναχοί διηγούνται την περιπέτεια του Ανδρέα αποδίδοντας την σωτηρία του σε θαύμα:
Αφού βρέθηκε το μόσχευμα οι γονείς τηλεφώνησαν στον ηγούμενο της μονής Κυπριανό και ζήτησαν την ευλογία της Αγίας.
Οι γονείς και ο Ανδρέας έφτασαν στις ΗΠΑ για την επέμβαση. Λίγη ώρα πριν την εγχείρηση παρουσιάστηκε στον γιατρό μία γυναίκα η οποία δήλωσε ότι ήταν η προσωπικός γιατρός του παιδιού. Παρά τις αντιρρήσεις η γυναίκα επέμενε και της επετράπη να παρακολουθήσει και να βοηθήσει στην επέμβαση.
Οα πήγαν καλά και όταν ο γιατρός βγήκε και οι γονείς άκουσαν έκπληκτοι να τους πληροφορεί για τα αποτελέσματα της εγχείρησης και να τους εκφράζει την απορία του "πως αφού είχαν μια τόσο καλή προσωπική γιατρό γιατί απευθύνθηκαν σε αυτόν.
Οι γονείς επέμεναν ότι δεν είχαν μαζί τους γιατρό , αλλά ο χειρουργός επέμενε. Οι μοναχοί υποστηρίζουν ότι η γυναίκα γιατρός ήταν η Αγία Μαρίνα!