Στις 8 Σεπτεμβρίου 1966 ακριβώς στις 8:30 το βράδυ μια νέα σειρά έκανε πρεμιέρα στο NBC. Ούτε το δίκτυο, ούτε τα στούντιο παραγωγής της σειράς πίστευαν πως θα είναι επιτυχημένη. Μάλιστα το περιοδικό Variety την χαρακτήρισε ως "ένα απίστευτο και θλιβερό συνοθύλευμα".
Το Star Trek ("Ταξίδι στο Διάστημα" για μας στην Ελλάδα) δεν έκανε ποτέ τρελά νούμερα και σταμάτησε μετά τρεις σεζόν και μόλις 80 επεισόδια! Και όμως αυτή η αποτυχημένη σειρά έγινε πολιτιστικό φαινόμενο, επηρέασε και επηρεάζει την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και όχι μόνο.
Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν η σειρά περιέγραφε τα ταξίδια του διαστημοπλοίου Εντερπράιζ (Enterprise), κατά την "πενταετή αποστολή του να ανακαλύψει παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να φτάσει θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ".
"Πλοίαρχος" του σκάφους ήταν ο Τζέιμς Τ. Κερκ (James T. Kirk, τον υποδυόταν ο Γουίλιαμ Σάτνερ) και πρώτος αξιωματικός ο Σποκ (Mr. Spock, Λέοναρντ Νίμοϊ), γιος του Βουλκάνιου πρέσβη Σάρεκ και της γήινης συζύγου του. Συμμετείχαν ακόμη ο γιατρός ΜακΚόι (Leonard McCoy, ΝτεΦόρεστ Κέλι), ο Ρώσος πλοηγός Πάβελ Τσέκοφ (Pavel Chekov, Γουόλτερ Κένιγκ), ο πηδαλιούχος Χικάρου Σούλου (Hikaru Sulu, Τζορτζ Τακέι), η αξιωματικός επικοινωνιών Ουχούρα (Uhura, Νισέλ Νίκολς) και ο Σκοτσέζος μηχανικός Σκοτ, ή χαϊδευτικά "Σκότι" (Montgomery Scott, Τζέιμς Ντούχαν). Παρά το γεγονός ότι η πρώτη τηλεοπτική σειρά είχε τριετή μόνο διάρκεια, συνέχισε να προβάλλεται στις τηλεοράσεις των Η.Π.Α. και άλλων χωρών επί πολλά χρόνια, δημιουργώντας σταδιακά έναν μύθο.
Με αφορμή τα 50 χρόνια από το πρώτο επεισόδιο, χιλιάδες φαν της σειράς θα έχουν την ευκαιρία, αν φυσικά βρίσκονται στο Μανχάταν να πάρουν μέρος στο τριήμερο συνέδριο που αρχίζει την Παρασκευή το πρωί και να συζητήσουν τα πάντα για την αγαπημένη τους σειρά. Φήμες λένε πως θα παραβρεθεί και ο θρυλικός Κάπτεν Κερκ Γουίλιαμ Σάτνερ
Ορισμένα από τα μηχανήματα, τα γκατζετάκια και τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι ήρωες της σειράς ήταν προφητικά: Τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα, GPS, αυτόματες πόρτες, προσθετικά μέλη, βιονικά μάτια, κομπιούτερ με λογογράφους, υπνωτικά σπρέι, βιομετρικά συστήματα, μεταφραστές σε πραγματικό χρόνο, τηλεδιάσκεψη, φορητή μνήμη (από floppy disks ως UBS), Bluetooth headsets (Η Ουχούρα είχε το πρώτο)
Το Facebook γιορτάζει τα 50 χρόνια Star Trek με τον δικό του αστείο τρόπο: αλλάζοντας τις reactions στα Like, με καλύτερο τον Σποκ!