Τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου τρία στα δέκα τεστ βγαίνουν θετικά, προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Γι' αυτό το σκοπό σήμερα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, όπου είχαν συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες. Το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις νέων μέτρων, με απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο δημοτικών
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης, τόνισε πως η κατάσταση στη Β. Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς από χθες μέχρι σήμερα έγιναν 25 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ και μόνο το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές στην εφημερία που τελείωσε σήμερα το πρωί. Έκανε δε έκκληση να αναλογιστούν όλοι σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα, από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα. «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι και θέμα δημόσιας υγείας και πόσοι νοσούν» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ανακοίνωσε τη δημιουργία 50 επιπλέον Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, πέρα από τις 50 νέες που λειτούργησαν από χθες. Όπως είπε, από σήμερα έως την Κυριακή, εντάσσονται άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα:
-- 6 στο ΑΧΕΠΑ
-- 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
-- 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
-- 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών
-- 15 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
-- 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών
-- 6 στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς
Ανακοίνωσε πως αύριο, ημέρα που θα εφημερεύει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, θα στηρίξει επικουρικά την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο.
Ανέφερε πως πλέον όλη η χώρα αντιμετωπίζεται ως μία υγειονομική περιφέρεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ το οποίο θα κληθεί να βάλει c-130 για τη μεταφορά ασθενών, αν χρειαστεί, από πόλη σε πόλη.
Σχολιάζοντας τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προσωρινή ένταξη ιδιωτών γιατρών στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού στις δημόσιες δομές υγείας, ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Νίτσα, όσο και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλο για τη βοήθεια τους, αλλά τους 140 γιατρούς που μέχρι τώρα εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ωστόσο όπως είπε δεν θα χρησιμοποιηθούν όλοι αυτοί, αλλά συγκεκριμένες ειδικότητες, καθώς υπάρχει ανάγκη για λοιμωξιολόγους, παθολόγους, αναισθησιολόγους, γενικούς ιατρούς και συναφείς ειδικότητες, κάνοντας έκκληση για μια ακόμη φορά στους 4.221 γιατρούς της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, να στηρίξουν και να βοηθήσουν το ΕΣΥ.
Σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες από όλη τη Βόρειο Ελλάδα, με αντικείμενο τους ελέγχους που πραγματοποιούν τα στελέχη της ΕΛΑΣ, για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για την αποτελεσματικότερη συμβολή της αστυνομίας στην εφαρμογή των μέτρων.
Θα κλείσουν τα δημοτικά σχολεία;
Ανακοινώσεις για την αυστηροποίηση των μέτρων θα γίνουν σήμερα στις 18.00, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις όπως.
-- Περιορισμός των μετακινήσεων μέσω SMS στο 13033
-- Η επαναφορά του ωραρίου καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00.
-- Το κλείσιμο όλων των δημοτικών και των ανοιχτών σχολικών μονάδων
-- Επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ για την αποφυγή συνωστισμού και τήρηση των μέτρων.
Παγώνη: Σε απελπιστική κατάσταση οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη
Τη μεγάλη πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ανέλυσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΘΕΜΑ 104,6, ενώ παράλληλα εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στη δρομολογούμενη ένταξη στα νοσοκομεία, με ολιγόμηνες συμβάσεις, ιδιωτών γιατρών.
Η κυρία Παγώνη σημείωσε ότι η εικόνα που έχει από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι οριακή και πως οι συνάδελφοι της γιατροί είναι σε απελπιστική κατάσταση. Δεν επιβεβαίωσε πάντως ότι γίνεται διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ και διευκρίνισε ότι, στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη, θα μεταφερθούν οι ασθενείς και σε νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας.
Κραυγή αγωνίας από γιατρό του Παπανικολάου: Σε 14 ώρες γέμισε η ΜΕΘ
Την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία, από την πίεση που δέχονται, λόγω ασθενών με κορωνοϊό, περιγράφει με ανάρτησή του, γιατρός του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει, χθες κατά την εφημερία του νοσοκομείου, σε περίπου 14 ώρες, σχεδόν γέμισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Χθες η Β ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη έναντι στον covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν? Να σας πω εγώ: 14 ώρες‼️», γράφει.
Ο γιατρός Ελευθέριος Σιώμος, κάνει έκκληση σε όλους εκείνους που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό και δεν τηρούν τα μέτρα.
Όπως λέει στην ανάρτησή του: «Δεχόμενη τεράστια πίεση τόσο από τη γενική εφημερία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου», όσο και από νοσοκομεία γειτονικών νομών. Αν δεν πιστεύετε στη σοβαρότητα της κατάστασης, καλό είναι να συνηθίσετε στο άκουσμα της λέξης «ψεκασμένοι» (ω ναι). Δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, ο covid-19 υπάρχει και οι ηλικίες που νοσούν σοβαρά είναι αρκετά πιο χαμηλές, ίσως επειδή η διασπορά του στο γενικό πληθυσμό είναι τεράστια. Η χτεσινή μάχη κερδήθηκε με πολύ κόπο (μπράβο στους συναδέλφους), ο πόλεμος όμως μαίνεται με πολλές πολλές μάχες να ναι μπροστά μας. Εμείς, πρώτα ο Θεός, θα μαχόμαστε, εσείς? Θα κάνετε αυτές τις μάχες να έχουν αντίκρυσμα? Θα πιστέψετε επιτέλους για να τηρήσετε τα μέτρα?».