Την πεποίθηση πως η ηρεμία που υπάρχει στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι επιφανειακή και πως αυτή η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά με το τέλος των Αμερικανικών εκλογών εκφράζεται σε άρθρο που φιλοξενείται στην Jerusalem Post.
Επιπρόσθετα ο συγγραφέας του άρθρου Σεθ Φράντζμαν αναλύει πως ο Ερντογάν εργαλειοποιεί το Ισλαμ μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει για να δημιουργήσει εξτρεμιστές και να επιτεθεί στις χώρες που αντιτίθενται στα σχέδια του.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο άρθρο η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπο με πολλές χώρες τους τελευταίους μήνες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Αρμενία αλλά από την λίστα απουσιάζει το Ισραήλ. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή ο Ερντογάν συμπαθεί το Ισραήλ, αντιθέτως η Τουρκία μια από τις πιο εχθρικές χώρες απέναντι στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει φιλοξενήσει δύο φορές φέτος τους τρομοκράτες της Χαμάς, έχει συγκρίνει τους ναζί με το Ισραήλ, ενώ απείλησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με διακοπή των σχέσεων μετά την συμφωνία εξομάλυνσης που υπέγραψαν με το Ισραήλ.
Ο λόγος που ο Ερντογάν παραμένει σιωπηλός σχετικά με το Ισραήλ τελευταία είναι ότι η Τουρκία είναι πολύ προσεκτική στο να μην προκαλέσει μια κρίση με το Ισραήλ εξαιτίας της ισχυρής υποστήριξης που λαμβάνει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η Άγκυρα φαίνεται ότι πιστεύει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να προκαλεί τον Τραμπ και τον Πομπέο.
Όταν ο Τραμπ έγινε Πρόεδρος τον πλησίασε η Τουρκία και ο Ερντογάν έγινε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες με τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος είχε αρκετά συχνά συνομιλίες. Οι καλές σχέσεις των δύο ανδρών φάνηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον επιτέθηκαν σε διαδηλωτές χωρίς να έχουν κάποια επίπτωση, ενώ στην συνέχεια η Τουρκία έπεισε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία αφήνοντας έτσι τους κούρδους στο έλεος των Τούρκων.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Παρόλα αυτά η Άγκυρα εξοργίστηκε όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ καθώς και από την νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία.
Η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με το Ισραήλ από το 2009 όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάνει επιδρομή στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε τούρκους ακτιβιστές στην Γάζα. Από τότε η Τουρκία τα έχει «σπάσει» με το Ισραήλ και έχει έρθει κοντά με την Χάμας. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση Τραμπ κατάφερε να ρίξει τους τόνους της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας αφού λόγω της διολίσθησης της τουρκικής λίρας η Τουρκία δεν μπορούσε να αντέξει μια ακόμα κρίση με τις ΗΠΑ.
Τον τελευταίο καιρό, όμως, η Τουρκία τονίζει όλο και πιο συχνά ότι η Ιερουσαλήμ είναι δικιά μας και ότι θα την απελευθερώσει. Αυτό φανερώνει ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για μια καινούρια επίθεση στην Ιερουσαλήμ. Θέλει να χρηματοδοτήσει ομάδες στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ψάχνει τρόπους για να υπονομεύσει τον ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή, ενώ πιθανόν θέλει να δημιουργήσει βίαια επεισόδια ή εξτρεμισμού στην Γάζα ή στην Δυτική Όχθη να προωθήσει του συμμάχους της στην Χαμάς.
Αλλά όπως φαίνεται η Τουρκία έχει αναβάλει τα σχέδια για μετά τις αμερικανικές εκλογές. Η Άγκυρα έχει επενδύσει στην νίκη του Τραμπ, σχολιάζοντας επιδεικτικά τον Τζο Μπάιντεν και την Νάνσι Πελόσι.
Η πρόσφατη κρίση με την Γαλλία μπορεί να δείξει πως η Τουρκία μπορεί να καταστρώσει μια κρίση με το Ισραήλ. Στην Γαλλία επανέφερε στο προσκήνιο ξαφνικά μια διαμάχη για τις γελοιογραφίες του Charlie Hebdo για να ξεκινήσει ένα ντελίριο επιθέσεων απέναντι στο Γάλλο Πρόεδρο, Έμμανουελ Μακρόν. Στην συνέχεια ο Ερτογάν κινητοποίησε τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που όλα πρόσκεινται σε αυτόν αφού οι αντιφρονούντες δημοσιογράφοι είτε είναι φυλακή είτε έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την χώρα τους, για να επιτεθεί στην Γαλλία.
Η τρομοκρατική επίθεση την περασμένη Πέμπτη στην Γαλλία είναι επίσης ένα δείγμα του πως η Άγκυρα μπορεί να υποδαυλίσει τα πάθη και να δημιουργήσει εξτρεμιστές. Κάτι που θα μπορούσε να κάνει στην Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη όπου δημιουργώντας προβοκάτσια ότι κινδυνεύει το τζαμί Αλ Ακσά θα προσπαθήσει η Τουρκιά να έχει ρόλο στην Ιερουσαλήμ.
Αν το Ισραήλ αρνηθεί τότε η Τουρκία θα έχει την πρόφαση που χρειάζεται για να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ο στόχος θα είναι να αρχίσει ένα κύκλος βίας και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να οργανώσει τους διαδηλωτές για να υπονομεύσει την καινούργια αρχή που έχει κάνει το Ισραήλ με τις χώρες του Κόλπου.
Ο ρόλος της Τουρκίας είναι αβέβαιος αλλά αυτή η ηρεμία που υπάρχει πριν την καταιγίδα οφείλεται στο ποντάρισμα της Άγκυρας στην νίκη του Τραμπ και στην αναμονή για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πάντως, όπως σημειώνεται στο άρθρο, ακόμα και αν ο Τραμπ χάσει τότε η Τουρκία θα μπορεί να κινητοποιήσει το Ιράν και αλλά κράτη που είναι κατά του Ισραήλ για να δημιουργήσει μια κρίση που θα την ευνοήσει.