Στις 11 το πρωί αναμένεται το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και η επέκτασή του κατά 1.5 χιλιόμετρο προς την πλευρά της Αμμοχώστου. Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η είσοδος θα επιτραπεί για τους Τούρκους έποικους και τους Τουρκοκύπριους από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου στην περίκλειστη πόλη.
Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες και βίντεο από τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή, μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υποψήφιο για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.
Στις 17:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα της παραλίας στην Αμμόχωστο στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο οδόφραγμα της πόλης, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο σημείο ελεύθερης διέλευσης πριν την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Πού στοχεύει η Τουρκία με το άνοιγμα της παραλίας των Βαροσίων;
Σύμφωνα με το philenews.com, η Τουρκία μέσα από την απόφαση ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων στοχεύει, πολύ πέραν από τη στήριξη του Ερσίν Τατάρ στις «εκλογές», στην αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η ανακοίνωση που έγινε την Τρίτη στην Άγκυρα αποτελεί μια κίνηση τακτικής από πλευράς Τουρκίας που θέλει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.
Από την άλλη η Λευκωσία προβαίνει στις δικές της κινήσεις τακτικής, επίσης με φόντο το Βαρώσι και με γνώμονα τις πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό. Προβαίνει σε μια ελεγχόμενη αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις επιλέγοντας, όπως και ο διεθνής παράγοντας να κρατηθούν σχετικά χαμηλοί τόνοι. Κι αυτό γιατί όπως δηλώνεται παρασκηνιακά είναι πως «υψηλοί τόνοι αυτή τη στιγμή μόνο κέρδος θα δώσουν στην Τουρκία» αλλά και τον Ερσίν Τατάρ.
Η κυπριακή κυβέρνηση, σύφωνα με το philenews.com, ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιδίωξη μετά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή να εκδοθεί μια «ισχυρή δήλωση» η οποία από την μια να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και από την άλλη να στέλνει μήνυμα για τις μετά τις «εκλογές» εξελίξεις στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου η Κύπρος κινείται τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στις πρωτεύουσες των 5 του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τόσο από πλευράς ξένων παιχτών στο Κυπριακό όσο και σε επίπεδο Ευρώπης, όπως φαίνεται και μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, επιλέγεται επίσης προσεκτική αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι το επόμενο πεδίο αναζήτησης στήριξης από μέρους της Λευκωσίας θα τύχει σχετικής ενημέρωσης την ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στα πλαίσια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Την Πέμπτη θα ενημερωθούν οι ηγέτες των 27 από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ωστόσο, συζήτηση των ενεργειών της Τουρκίας θα συζητηθούν τον Δεκέμβρη.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
«Μονοπάτι προς την ανάπτυξη»
Η επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο αποτελεί «μονοπάτι προς την ανάπτυξη», σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται σε δημοσίευμά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
H ανατροπή της απόφασης που ελήφθη πριν από δεκαετίες για το κλείσιμο των Βαρωσίων, που βρίσκονται εντός της Αμμοχώστου, θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τις δικαιοδοσίες σε ό,τι αφορά τη θάλασσα και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, καθώς και την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ακτογραμμή των Βαρωσίων θα ανοίξει για δημόσια χρήση από την Πέμπτη το πρωί.
«Το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων θα αποτελέσει ένα πολιτικό σοκ για την ελληνοκυπριακή διοίκηση αλλά και την Ελλάδα καθώς προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους θαλάσσιες διεκδικήσεις στην Τουρκία ασκώντας πίεση μέσω της Ε.Ε.», αναφέρει ο Ατά Ατούν από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι καθώς η Ελλάδα πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις στο θέμα, το σοκ που προκαλείται από την απόφαση θα γίνει αισθητό και στην ΕΕ, στις ΗΠΑ αλλά και στον ΟΗΕ.
«Τα Βαρώσια δεν είναι ελληνικό έδαφος», ισχυρίστηκε ο Ατούν, υποστηρίζοντας ότι αυτό τεκμηριώνεται από επίσημα οθωμανικά και βρετανικά έργα.
«Είναι γνωστό ότι αυτά τα εδάφη μεταφέρθηκαν σε άτομα παράνομα από τη βρετανική αποικιακή διοίκηση το 1900. Δεδομένου ότι τα Βαρώσια έχουν το καθεστώς προσαρτημένων εδαφών, δεν μπορούν να πωληθούν, να μεταφερθούν ή να δωρηθούν», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Εμέτε Γκοζουγκέλσελι, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας δήλωσε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων θα αποφέρει τεράστια οφέλη στις θαλάσσιες οικονομικές δραστηριότητες.
«Θα ωφελήσει τους τους τομείς του τουρισμού, της ασφάλειας και της οικονομίας», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι αυτό σηματοδοτεί πως οι κάτοικοι της πόλης δεν θα πρέπει πλέον να ζουν χωριστά από τα σπίτια και τα εδάφη τους.
Υπογράμμισε ότι η κίνηση σήμαινε επίσης ότι το θέμα ιδιοκτησίας των Βαρωσίων δεν θα είναι πλέον ανοιχτό για διαπραγμάτευση για την ΤΔΒΚ.
Μπαράζ διεθνών αντιδράσεων
Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αγκυρας προκαλεί αντιδράσεις ανά τον κόσμο ενώ προφανώς υψώνει σημαντικά εμπόδια στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. «Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε χθες τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο επισήμανε ότι η Αθήνα στέκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις νέες προκλήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Χθες στο κομμάτι των Βαρωσίων εισήλθαν μπουλντόζες που προχωρούν σε εργασίες διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου.
Ως «περιττό και προκλητικό βήμα» χαρακτηρίστηκε το άνοιγμα των Βαρωσίων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Εξέφρασε τη λύπη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η τουρκική κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Καλούμε τώρα όλα τα μέλη σε διάλογο και θα παρακολουθούμε επακριβώς την περαιτέρω εξέλιξη», συμπλήρωσε ο κ. Ζάιμπερτ. Ως απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις αποφάσεις για άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τις αποφάσεις 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984), 789 (1992), 2483 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν επιπλοκές για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».
Χθες, από τις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας» υπό τον ΟΗΕ, ενώ στη συνεδρίαση του COREPER η κυπριακή πλευρά τόνισε ότι η κίνηση ανοίγματος των Βαρωσίων υπονομεύει πλήρως τη βάση επί της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν οι νέες συνομιλίες. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ακόμη, ότι η ελληνική πλευρά εξέφρασε την απογοήτευσή της γιατί η Τουρκία απορρίπτει τον δρόμο που της υποδείχθηκε με σαφήνεια στα συμπεράσματα της Συνόδου για μια πιο εποικοδομητική σχέση. Από τη γερμανική πλευρά εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για την τελευταία φορά που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το θέμα των Βαρωσίων.
Ηδη από προχθές το βράδυ ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφραζε την ανησυχία του για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια. Ο γ.γ. του ΟΗΕ «τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών». Η υπόθεση του ανοίγματος των Βαρωσίων προκάλεσε και πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα, καθώς οδήγησε στην κατάρρευση της αποκαλούμενης «κυβέρνησης». Υπενθυμίζεται ότι αυτή την Κυριακή στα Κατεχόμενα έχει προγραμματιστεί να γίνουν «εκλογές».