Covid-19: Εστίες και σε νοσοκομεία – Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές

 
Covid-19: Εστίες και σε νοσοκομεία – Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές

Ενημερώθηκε: 06/08/20 - 09:08

Από τα 124 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, τα δέκα αφορούν γιατρούς από νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ξυπνώντας «μνήμες» από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και αρκετοί γιατροί νόσησαν στα πρώτα στάδια εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από τα δέκα κρούσματα στον χώρο της Υγείας, τα τέσσερα αφορούν επαγγελματίες στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και τα άλλα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική. Ηδη έχει ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες απολύμανσης και ελέγχων στο προσωπικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, συνολικά 13 άνθρωποι του συστήματος Υγείας έχουν νοσήσει, ενώ αργά τη νύχτα της Τετάρτης, κυκλοφόρησε η πληροφορία πως άλλα τρία μέλη του ΕΟΔΥ νόσησαν σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ηλεία. Σύμφωνα με το tempo24.gr, αμφότεροι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ σε φιλοξενούμενους και προσωπικό στο συγκεκριμένο κέντρο.

Ο χάρτης των κρουσμάτων έχει αγγίξει όλη τη χώρα. Μεγάλος αριθμός από τα χθεσινά 124 περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ανήκει σε γνωστές συρροές, όπως ο γάμος στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, ο γάμος στην Αλεξανδρούπολη, το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα.

Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες για νέες συρροές περιστατικών κορονοϊού. Πρόκειται για δομή μεταναστών στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκε θετικός ένας εργαζόμενος και αναμένεται να γίνει εργαστηριακός έλεγχος στους φιλοξενούμενους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κρούσματα φέρεται να εντοπίστηκαν και στο Κιάτο Κορινθίας. Οι γιατροί, βέβαια, του νοσοκομείου διέψευσαν τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, λέγοντας πως τα αποτελέσματα τεστ που πραγματοποιήθηκαν αποδείχθηκαν αρνητικά. Την ίδια στιγμή, έκλεισε το γνωστό παραθαλάσσιο μπαρ «Alemagou» στη Μύκονο, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα. Με ανακοίνωσή του, το ίδιο το κέντρο ενημέρωσε για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων.

Με αργό, ευτυχώς, ρυθμό ανεβαίνει ο ρυθμός θνητότητας και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χθες καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα μας στους 210. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία παρέμενε και χθες στους 13. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος αριθμός των διασωληνωμένων είναι ηλικίας από 65 ετών και πάνω (χθες οκτώ στον αριθμό), κάτι που δείχνει ότι η βαριά επίπτωση του ιού σε όσους ηλικιωμένους κολλάνε συνεχίζεται. Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν ότι οι νέοι πρέπει να προσέχουν, καθώς οι πολλαπλές μολύνσεις σε αυτούς φτάνει και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με τα οποία συναναστρέφονται.

Κρίσιμος ο Αύγουστος

Την κρισιμότητα του Αυγούστου για την εξέλιξη της επιδημίας επεσήμανε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Οπως δήλωσε, «είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες».

Ο υπουργός απευθυνόμενος στους νέους επεσήμανε, «καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι. Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα». Επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή κυρίως στη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, όπου αναμένεται να υπάρξουν πολλές συγκεντρώσεις ατόμων και τόνισε «ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα». Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Κικίλιας εισερχόμενος στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID-19.

Στις συναντήσεις αυτές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέστησε την προσοχή των διοικητών στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, «θα πρέπει και ο τελευταίος εργαζόμενος στο ΕΣΥ να τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες των εγκυκλίων του υπουργείου», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

15 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

9 «εισαγόμενα» που προσήλθαν αυτοβούλως

22 κρούσματα στην Αττική

22 στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία: 4 στην Ουρολογική Κλινική του ΓΝΘ «Γεννηματάς», 2 συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελόκηπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία

8 στη Λάρισα, από τα οποία: 6 γιατροί από τα 2 νοσοκομεία, 1 κρούσμα επαφή τους

6 στη Μαγνησία, από τα οποία: 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στον Βόλο και το 1 συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

18 στον Εβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης

1 στην Αρκαδία

1 στη Δράμα

2 στη Ρόδο

2 στην Ημαθία

1 στην Πιερία

1 στην Καστοριά

1 στην Κέρκυρα

2 στην Κοζάνη

1 στις Κυκλάδες

1 στην Πέλλα

2 στη Χαλκιδική

1 στα Χανιά