Υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό σήμερα το βράδυ, Δευτέρα 3 Αυγούστου, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό. Όπως κάθε χρόνο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.
Όπως έχει ενημερώσει το ΥΠΠΟΑ, «οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους».
Συναυλίες, αστρονομικές παρατηρήσεις, παραστάσεις χορού, μουσικής και ποιητικού κειμένου, πρωτότυπα αφιερώματα, προβολές, εικαστικές εκθέσεις και ξεναγήσεις είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν σήμερα το βράδυ μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους. Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΠΟΑ, ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Φέτος, για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας, χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου, προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες και στους ξένους επισκέπτες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού.
Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο
«Τι φεγγάρι απόψε! Όταν έχει φεγγάρι, μεγαλώνουν οι σκιές μες στο σπίτι, αόρατα χέρια τραβούν τις κουρτίνες, ένα δάχτυλο αχνό γράφει στη σκόνη του πιάνου λησμονημένα λόγια - δε θέλω να τ’ ακούσω. Σώπα...», γράφει ο Γιάννης Ρίτσος στην πολυαναγνωσμένη και πολυερμηνευμένη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συμμετέχοντας και φέτος στον πανελλαδικό θερινό εορτασμό των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, «βάζει» το ...φυσικό σκηνικό και προσφέρει μια ειδυλλιακή παράσταση- ανάγνωση του ποιητικού έργου.
Το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του σεληνόφωτος» διαβάζει (σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Παρασκευόπουλου και «ζωντανή» μουσική του Μάνου Μυλωνάκη) η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, σε συνδιοργάνωση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.
Η ανάγνωση -παράσταση θα γίνει στο ...φυσικό σκηνικό του Αρχαίου Θέατρου Μίεζας, σήμερα, Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, στις 22:00, ενώ μια ώρα νωρίτερα (στις 21:00), στον Αύλειο χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, θα δοθεί συναυλία με το ΤΡΙΟ Χάικ Γιατζιτζιάν (ούτι). Στη συναυλία, με τίτλο «Μουσική χωρίς σύνορα. Μία διαδρομή μεταξύ Ανατολής και Δύσης», συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Κοντογιάννης/κρητική λύρα- κρουστά, Τάσος Πούλιος/κανονάκι-φωνή, φιλική συμμετοχή: Γιώργος Σκηπητάρης/καβάλ. Η είσοδος για το κοινό θα πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα, με κάρτα ελεύθερης εισόδου, η οποία θα διατίθεται στον χώρο πραγματοποίησης των εκδηλώσεων 90’ πριν από την έναρξή τους.
Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο, ενώ η ΕΦΑ Ημαθίας παρακαλεί τους θεατές να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού της για την κίνησή τους στον χώρο, να μην μετακινούνται από τις θέσεις τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους. Την ίδια μέρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα.
Με ξεναγήσεις (δύο ξεναγήσεις των είκοσι ατόμων) στις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» και «Μνήμη και... Λίθοι» , μεταξύ 20:00-21:00, τιμά τη βραδιά της πανσελήνου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις εν λόγω εκθέσεις έως τις 23:00.