Εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

 
Εξετάζεται η  επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Ενημερώθηκε: 30/07/20 - 10:12

Η κατάσταση είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, αλλά σίγουρα ανησυχητική, λένε οι επιστήμονες, όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Ελπίζουν ότι η τήρηση των μέτρων που ισχύουν είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ίου και την μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Κυβέρνηση και επιστήμονες, με κάθε πρόσφορο μέσο εκπέμπουν μηνύματα συλλογικής επαγρύπνησης. Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ έχει ριχτεί στη μάχη των ελέγχων σε νυχτερινά μαγαζιά για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες. Τα φαινόμενα συνωστισμού κυρίως στα νησιά, όπως η Μύκονος, όπου έχουν καταφύγει ήδη χιλιάδες τουρίστες, είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των υγειονομικών αρχών, καθώς τα πάρτι δεν σταματούν, με τον κόσμο να μην τηρεί τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα. Μετά την επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοϊδη μάλιστα στην Μύκονο, η ΕΛ.ΑΣ άρχισε τους ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα μπιτς μπαρ, αλλά και όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, καθώς ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα της πανδημίας, είναι πιο ορατός από ποτέ.

Μάσκα και στο Δημόσιο

Ταυτόχρονα, υποχρεωτική καθίσταται πλέον η χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που εξυπηρετούν το κοινό, σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως προβλέπει εγκύκλιος, «η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση», στενεύοντας τα περιθώρια απείθειας απέναντι στα μέτρα. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή αν διαπιστωθεί άρνηση ή χαλάρωση από πλευράς των εργαζομένων στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, τότε επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Επιπρόσθετα, στα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα 150 ευρώ.

Το επόμενο πακέτο μέτρων

Το επόμενο μέτρο που εξετάζουν στη χώρα μας οι ειδικοί επιστήμονες, σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων, είναι η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των χώρων εργασίας. Το πρώτο βήμα έγινε χθες αφού μάσκα θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά όσοι επισκέπτονται καταστήματα λιανικού εμπορίου και τροφίμων, ΔΕΚΟ, τράπεζες, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και έως το τέλος Αυγούστου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σε επίπεδα Απριλίου, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Εξαιρετικά ανησυχητικό θεωρείται και το γεγονός ότι κρούσματα συναντώνται πλέον σε όλο και νεότερες ηλικίες. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 47 έτη. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στη συμπεριφορά των νέων απέναντι στον ιό.

,Οι ελπίδες για πιο ήπια συμπεριφορά του ιού το καλοκαίρι έπεσαν στο κενό, καθώς αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ανθεκτικός ακόμη και στις υψηλές θερμοκρασίες. Η αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, αποδεικνύει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι δεν πρόκειται για εποχικό ιό.

Χθες, ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας 57 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών στη χώρα σε 4.336. Δεκατρία κρούσματα χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 18 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 11. Επτά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καβάλα, δύο στη Λευκάδα και από ένα σε Αχαΐα, Ημαθία, Κιλκίς, Κορινθία, Δωδεκάνησο και Ροδόπη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 8 ασθενείς, ενώ έως χθες το απόγευμα δεν είχε καταγραφεί νέος θάνατος της νόσου. Συνολικά τα θύματα της COVID-19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 203.