Η φωτογραφία του μικρού Ομράν, καταβεβλημένου και καλυμμένου με αίμα, συγκλόνισε τον κόσμο, όμως στην εμπόλεμη Συρία χιλιάδες άλλα παιδιά τραυματίζονται ψυχικά από τις επιδρομές, ακρωτηριάζονται ή ετοιμάζονται να πεθάνουν σε πολιορκημένες πόλεις.
Αυτό το τετράχρονο αγόρι από το Χαλέπι, τη φωτογραφία του οποίου μοιράστηκαν εκατομμύρια χρήστες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου, είναι σύμφωνα με την Ουάσινγκτον το "αληθινό πρόσωπο" του πολέμου που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια στη Συρία έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 290.000 ανθρώπους.
"Η περίπτωση του Ομράν δεν είναι εξαίρεση. Καθημερινά περιθάλπουμε δεκάδες παιδιά που φέρουν σοβαρά τραύματα", λέει σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο δρ Αμπού αλ-Μπάραα, χειρουργός παιδίατρος στο τμήμα του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Σ' ένα βίντεο που γυρίστηκε από το δίκτυο Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης του Χαλεπιού (AMC), ο μικρός Ομράν φαίνεται να σκουπίζει με το χέρι το ματωμένο μέτωπό του. Στη συνέχεια κοιτάζει το χέρι του και, με μια αυθόρμητη και συγκινητική κίνηση, το σκουπίζει στο κάθισμά του αντιλαμβανόμενος ότι τον κινηματογραφούν.
Σύμφωνα με τον γιατρό, από την αρχή του πολέμου, το 2011, "υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες για ακρωτηριασμένα παιδιά, τραυματισμένα στην κοιλιά ή στον εγκέφαλο". Έναν χρόνο αργότερα η σύγκρουση κατέστρεψε τη δεύτερη πόλη της Συρίας, η οποία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε κυβερνητικούς (δυτικούς) και ανταρτικούς (ανατολικούς) τομείς.
"Χθες ακόμη (Πέμπτη) είχαμε επτά νεκρούς σ' έναν βομβαρδισμό στη Σαλχίν (ανταρτική συνοικία). Ένα παιδί τραυματίσθηκε στο στήθος και το κεφάλι. Προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την αιμορραγία και κάναμε μετάγγιση αίματος", θυμάται ο δρ Αμπού Μπαράα.
"Μάταια. Υπέκυψε. Θα γινόταν έξι ετών".
"Ο κόσμος δεν κάνει τίποτε"
Γι' αυτόν τον παιδίατρο, η συγκλονιστική εικόνα το Ομράν "δεν θα αλλάξει τίποτε".
"Ο κόσμος βλέπει καθημερινά φωτογραφίες και βίντεο στο YouTube παιδιών που ανασύρουμε από τα συντρίμμια, αλλά δεν κάνει τίποτε. Αρκείται σε ωραία λόγια", τονίζει.
Συγκινημένοι, χρήστες του διαδικτύου ανεβάζουν ένα φωτομοντάζ που δείχνει την εικόνα του Ομράν καθισμένου ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σαν για να υπογραμμίσουν πως τα παιδιά της Συρίας είναι τα ανίσχυρα θύματα του παιγνιδιού των διεθνών δυνάμεων που εμπλέκονται στη σύγκρουση.
Σε ένα άλλο φωτομοντάζ, ο Ομράν είναι καθισμένος στην πολυθρόνα που κατέχει η Συρία στις συνόδους κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος συχνά καταγγέλλεται για την αδράνειά του.
Και στο σκίτσο του Σουδανού Χαλίντ Αλμπέιχ, η εικόνα του Ομράν βρίσκεται δίπλα σ' αυτή του τρίχρονου Αϊλάν, το άψυχο σώμα του οποίου, ξεβρασμένου από τη θάλασσα σε μια παραλία, είχε συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2015 και η φωτογραφία του έγινε εμβληματική της τραγωδίας των σύρων προσφύγων.
"Οι επιλογές που έχουν τα παιδιά της Συρίας" τιτλοφορεί ο σκιτσογράφος, γράφοντας, "αν μείνετε", κάτω από την εικόνα του Ομράν και, "αν φύγετε", κάτω απ' αυτή του Αϊλάν.
Άλλοι χρήστες του Ίντερνετ και οπαδοί του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ανήρτησαν από την πλευρά τους φωτογραφίες παιδιών τραυματισμένων από πυρά ανταρτών στις κυβερνητικές συνοικίες του Χαλεπιού, υπενθυμιζοντας ότι άμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται και σ' αυτή την πλευρά.
Η φωτογραφία του Ομράν "είναι μια υπενθύμιση της φρίκης του πολέμου και της βάναυσης επίδρασής του στα παιδιά", λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζουλιέτ Τουμά, επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
"Να ταράξει τις συνειδήσεις"
Σύμφωνα με τη UNICEF, το ένα τρίτο των παιδιών στη Συρία, όπως ο Ομράν, δεν έχουν γνωρίσει παρά τον πόλεμο. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Μάρτιο που η σύγκρουση μπήκε στον έκτο χρόνο, η οργάνωση είχε υπογραμμίσει πως αυτά τα παιδιά "μεγάλωσαν υπερβολικά γρήγορα" μέσα σ' ένα πλαίσιο "βίας, φόβου και ξεριζώματος".
"Αυτή η φωτογραφία πρέπει να ταράξει τις συνειδήσεις του κόσμου", επιμένει η Τουμά.
Στο Χαλέπι, αληθινό διακύβευμα του πολέμου όπου από τα τέλη Ιουλίου σημειώνεται αναζωπύρωση της βίας ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες, "τα παιδιά βρίσκονται στο στόχαστρο καθώς οι βομβαρδισμοί έχουν στόχο ασθενοφόρα, ιατρεία, σπίτια, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και δρόμους", εξηγεί η Τουρμά, διευκρινίζοντας πως 100.000 από τους 250.000 κατοίκους στο ανατολικό Χαλέπι είναι παιδιά.
Συνολικά η σύγκρουση πλήττει 8,4 εκατ. παιδιά στη Συρία, δηλαδή πάνω από το 80% του συνόλου των μικρών Σύρων, είτε βρίσκονται στη Συρια είτε στην εξορία, σύμφωνα με τη UNICEF.
"Υπάρχουν έξι εκατομμύρια παιδιά που έχουν επειγόντως ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σ' όλη τη Συρία. Και από τους 600.000 ανθρώπους που ζουν υπό πολιορκία, οι μισοί είναι παιδιά", σύμφωνα με την Τουμά.
Επίσης λογω του πολέμου 2,8 εκατ. παιδιά στη Συρία και τις γειτονικές χώρες υποδοχής δεν πηγαίνουν σχολειο, ενώ άλλα υποχρεώνονται να εργασθούν ή στρατολογούνται από διάφορους εμπολέμους ως παιδιά-στρατιώτες. Από τα κοριτσάκια, πολλά υποχρεώνονται να παντρευτούν νωρίς.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Το σιωπηλό βλέμμα του 5χρονου Ομράν που σώθηκε από την αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι