Για τον Φάγκνερ Ντος Σάντος 33 χρόνων που εδώ και δέκα χρόνια είναι άστεγος, το να του σερβίρουν χαμογελαστοί νεαροί με πορτοκαλί ποδιές ένα γεύμα τριών πιάτων μοιάζει με πραγματικό θαύμα και είναι! Ενας όμορφος χώρος, σαν εστιατόριο πολυτελείας, φαγητά νόστιμα, θα τα λέγατε και γκουρμέ, ατμοσφαιρα φιλική. Ολα αυτά αποτελούν το πνευματικό τέκνο του διάσημου Ιταλού σεφ Μάσιμο Μποτούρα.
Ο Μποτούρα είχε την ιδέα να χρησιμοποιεί περισσεύματα από τις εταιρίες κέιτερινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ντόπιων συνεργατών τους για να δημιουργήσει μια γκουρμέ κουζίνα RefettoRio Gastromotiva, που εδώ και μια εβδομάδα σερβίρει γεύματα στους αστέγους του Ρίο.
Ο Ιταλός σεφ, με την βοήθεια νεαρών από υποβαθμισμένες περιοχές της μεγαλούπολης που σπουδάζουν μαγειρική, αξιοποιεί ότι μπορεί από τα τρόφιμα και τα φαγητά που περισσεύουν από τους 230 τόνους που χρησιμοποιούνται καθημερινά για την σίτηση 60.000 αθλητών, προπονητών, συνοδών και προσωπικού.
"Είναι μια πρωτοβουλία πολιτισμού και όχι φιλανθρωπία", τονίζει ο Μποτούρα ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 3 αστέρια Μισελέν εστιατορίου Osteria Francescana στη Μόντενα. "Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων", προσθέτει.
Ο διάσημος σερ αποκαλύπτει πως έμπευσή του αποτέλεσε η εκστρατεία του πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα τρόφιμα και φαγητά που πετιούνται κάθε με΄ρα, ενώ 800 εκατομμυρια άνθρωποι στον κόσμο πεινάνε.
Το μήνυμά του ηχεί σε όλο το Ρίο.