Έκκληση Μακρόν, Κόντε, Ντελόρ για κορονοομολόγο - Πεισματικό «όχι» του γερμανικού μπλοκ

 
Έκκληση Μακρόν, Κόντε, Ντελόρ για κορονοομολόγο - Πεισματικό «όχι» του γερμανικού μπλοκ

Ενημερώθηκε: 28/03/20 - 17:56

Κορονοϊός - Οικονομία: Σε δοκιμασία θέτει η επιδημία του κορονοϊού τη συνεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άρνηση του γερμανικού μπλοκ να προχωρήσει στη σύσταση ενός «ομολόγου ανάκαμψης» που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και ο Γάλλος Προέδρος, Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη και όχι «εγωιστική στάση» στο θέμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ιταλικές εφημερίδες -τη «Corriere de la Serra», τη «La Stampa» και τη «La Repubblica»- είπε ότι «δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός

Ο Ιταλός πρωθυπουργός που υποστηρίζει ότι η αποτυχία μιας πανευρωπαϊκής απάντησης σε αυτή την έκτακτη κρίση θα συνιστούσε «τραγικό λάθος» για την Ε.Ε, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» μίλησε για την αναγκαιότητα ενός κοινού εργαλείου χρέους ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και ένα πρόγραμμα επανεπενδύσεων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Από την άλλη, η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM) για φθηνό δανεισμό στις αγορές και φθηνή χορήγηση δανείων προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αποτελεί τη σωστή «απάντηση» σε αυτή την κρίση. «Ο ΕSM είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από ασύμμετρα σοκ», εξηγεί στο άρθρο ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η πανδημία του Covid-19 προκαλεί σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρέμβαση Ντελόρ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο οποίος σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, προειδοποίησε σήμερα η έλλειψη αλληλεγγύης κάνει την «Ευρωπαϊκή Ένωση να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο».

«Το κλίμα που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο», εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Κομισιόν από το 1985 έως το 1995.

«Το μικρόβιο επανέρχεται», προσθέτει αυτός ο μεγάλος υπέρμαχος της (ενωμένης) Ευρώπης.

Αντιδρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Από την άλλη πλευρά το γερμανικό μπλοκ στην Ένωση συνεχίζει να αρνείται πεισματικά κάθε ιδέα έκδοσης του λεγόμενου «κορονοομολόγου».

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θέμα του κορονοομολόγου χαρακτήρισε δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Γερμανίας και άλλων χωρών ως προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Στο ερώτημα εάν η Κομισιόν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων απάντησε: «Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε».

«Το ομόλογο-κορωνοϊού είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, φυσικά και ανησυχώ ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν. Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά. Η Ιταλία βρίσκεται ανυπαίτια σε αυτή την κρίση κορωνοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε. Στην Κομισιόν ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Να θυμίσουμε ότι εννέα χώρες της Ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έχουν ζητήσει τη σύσταση κοινών κορωνο-ομολόγων ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι ηγέτες των εννέα χωρών, σε επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καλούν την Ένωση να αναζητήσει κι άλλα εργαλεία «όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.» για το 2020 και το 2021, ενώ προειδοποιούν πως το μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχτεί τα σύστημα υγείας και η οικονομία απαιτεί τη λήψη «δραστικών μέτρων για να περιοριστεί η ζημιά και να περιοριστούν τα επόμενα βήματα», τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη για πολύ πιο φιλόδοξα βήματα από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα

ΠΗΓΗ: Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ