Χαμηλά ποσοστά παραβατικής συμπεριφοράς έχει καταγράψει η γείτονα χώρα όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας έλεγαν λακωνικά πως «έκοψαν απότομα τις προκλήσεις.
Από την μια φυσικά είναι καλό κι από την άλλη πρέπει να δούμε τις επόμενες κινήσεις που πρόκειται να γίνουν.»
Από αυτό καταλαβαίνει κανείς πως πολύ πιθανό η γείτονα να δείχνει την καλή συμπεριφορά, που είχε ζητήσει η Αθήνα, προ της ενάρξεως των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όμως πριν τα ΜΟΕ (από τα οποία δεν αναμένονται εκπλήξεις έως στιγμής) δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει τετ α τετ με τον Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο του συμβουλίου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Τρίτη.
Άρα ξεκινά μια εβδομάδα η οποία θεωρητικά ίσως είναι με ελάχιστες προκλήσεις, αλλά με τις Ένοπλες Δυνάμεις πάντοτε στην επιφυλακή που απαιτείται σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας.
Οι κουτοπονηριές της Άγκυρας
Αν ανατρέξει πάντως κανείς στις προηγούμενες περιόδους των ΜΟΕ ή και των συναντήσεων των δυο υπουργών θα παρατηρήσει ότι τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Τουρκίας CN-235, υπό «Νατοϊκό καπέλο» ξεκινούσαν από τον Βορρά προς το Νότο ή αντίθετα γράφοντας μεγάλους αριθμούς παραβιάσεων και τότε είχαν τη δικαιολογία του γειτονικού και σύμμαχου κράτους που ήταν σε αποστολή της Συμμαχίας.
Με αυτή την δικαιολογία ακόμη κι έτσι η Άγκυρα ούτε καταθέτει σχέδιο πτήσης, ούτε όμως αναφέρεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ούτε σε κανένα Ελληνικό ραντάρ ώστε να κρατήσει τα προσχήματα και να δείξει προς τη «σύμμαχο» Ελλάδα ότι υπό το Νατοϊκό καπέλο αναγνωρίζει το Ελληνικό FIR Αθηνών.
Ένα ακόμη τέχνασμα της Τουρκίας που το χρησιμοποιεί σε τέτοιες περιστάσεις είναι ότι χρησιμοποιεί αεροσκάφη και ελικόπτερα των δικών τους Σωμάτων Ασφαλείας κι όχι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Βαφτίζει πτήσεις που γίνονται ξεκάθαρα για να γραφτεί έστω κι ένας μικρός αριθμός, σε πτήσεις επιτήρησης για το μεταναστευτικό, άλλες κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, όμως ποτέ δεν στράφηκε προς την Ελλάδα για να αναφέρει οτιδήποτε στο Ελληνικό Ενιαίο κέντρο έρευνας και διάσωσης.
Οι παραβιάσεις, η αποστρατιωτικοποίηση και το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης
Οι δυο άνδρες το βέβαιο είναι πως στην ατζέντα τους έχουν αιτήματα ο ένας προς τον άλλον, με προτάσεις και επιχειρήματα που λένε πως ότι αν εφαρμοστούν δεν θα υπάρχει η σκληρή καθημερινότητα στον ουρανό του Αιγαίου.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα ουδέποτε προκάλεσε στο Αιγαίο και πετά όπως ακριβώς ορίζει η Διεθνής νομοθεσία. Ακόμη και την παραβίαση του κάθε Τουρκικού αεροσκάφους, αρχικά την αντιμετωπίζει με τους όρους της εναέριας αστυνόμευσης. Απ εκεί και πέρα, αναλόγως της συμπεριφοράς του τούρκου πιλότου, γίνονται οι αερομαχίες.
«Όποιος έχει παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, θ’ αναχαιτίζεται»
Από την Ελληνική πλευρά πάντως έχουμε δει μέχρι στιγμής ότι ο υπουργός ακόμη κι από το βήμα του κοινοβουλίου έχει στείλει το μήνυμα πως όποιος έχει παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, θ’ αναχαιτίζεται. «4500 παραβιάσεις αυτοί; 4500 αναχαιτίσεις εμείς» είχε πει με χαρακτηριστικό τρόπο.
Σ’ ότι αφορά βέβαια τα Ελληνικά νησιά και την επαναφορά των Τουρκικών αξιώσεων περί της αποστρατιωτικοποίησης, λακωνικά ο υπουργός είχε δηλώσει: «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».
Πάντως στο τετ α τετ των δυο ανδρών τα νεότερα δεδομένα που έχει φέρει το Τουρκό-λιβυκό μνημόνιο και οι εκατοντάδες θα λέγαμε δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκικής κυβέρνησης με πρώτο τον πρόεδρο Ερντογάν περί σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες, θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί ίσως ως προειδοποίηση από τον Έλληνα υπουργό.
Άλλωστε και πριν ένα 48ωρο είχαμε την ίδια δήλωση από τον κύριο Ιμπραίμ Καλίν, εκπρόσωο της Τουρκικής Προεδρίας, που κι αυτός επανέλαβε τις θέσεις του Ερντογάν, οι οποίες όμως θίγουν τα Ελληνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Η Αθήνα γνωρίζει ότι αρχικά στις Βρυξέλλες ο κύριος Ακάρ θα δείξει την διάθεση του τουρκικού παζαριού για όλα όσα διεκδικεί η Άγκυρα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο…
Ας ελπίσουμε ότι η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα των Τούρκων.
Πηγή: