Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο για την αποτροπή προσφυγικών ροών

 
Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο για την αποτροπή προσφυγικών ροών

Ενημερώθηκε: 30/01/20 - 14:44

Διαγωνισμό για προμήθεια πλωτών φραγμάτων που θα χρησιμεύσουν ως εμπόδια αποτροπής των μεταναστών οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, προκήρυξε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφορά πλωτό φράγμα 2.700 μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο φράγμα θα τοποθετηθεί πιλοτικά στο Δυτικό Αιγαίο, προκειμένου να εκπαιδευθούν σε αυτό οι αρμόδιοι. Εφόσον η λειτουργία του κριθεί αποτελεσματική, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για μεγαλύτερο φράγμα, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ήδη από την κρίση του 2015, τους διαγωνισμούς για το μεταναστευτικό διενεργεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο τη χρήση αυτού του νέου μέσου είναι πιθανόν να πρέπει να κάνει το Λιμενικό. Σε κάθε περίπτωση, ιθύνων νους αυτής της ασύμμετρης ιδέας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος είναι, άλλωστε, ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιτήρησης των συνόρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και μπορεί να οριοθετηθούν με κάποιον τρόπο. Τα πλωτά αυτά φράγματα αγκιστρώνονται και έχουν και αισθητήρες (λάμπες) που τα κάνουν ορατά ακόμα και από απόσταση 10 χιλιομέτρων. Σχετική εμπειρία υπάρχει από τη χρήση τέτοιων φραγμάτων και από το Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και στον κόλπο της Ακαμπα. Ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση η χρήση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ μικρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το φράγμα πρόκειται να εγκατασταθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πρόσφατα δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Το πλωτό φράγμα θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στο λαό της μια πιο σκληρή γραμμή στη μεταναστευτική κρίση προτού αναλάβει την εξουσία πριν από περίπου έξι μήνες και τώρα αρχίζει να την εφαρμόζει. Οι απελάσεις στην Τουρκία πρέπει να επιταχυνθούν», όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Την ίδια στιγμή, στην επίσπευση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου αλλά και στον περιορισμό των ροών έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση, ενώ η κατάσταση στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) στα νησιά επιδεινώνεται καθώς συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία, αν και σχετικά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στην ενδοχώρα παραμένουν οι αντιδράσεις σε περιοχές που έχει ανακοινωθεί η δημιουργία νέων κέντρων ελεγχόμενης διαμονής.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) για τη δημιουργία έδρας της υπηρεσίας στη χώρα μας θα φέρει πολλαπλές αλλαγές στο επίπεδο της εμπλοκής της υπηρεσίας στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων. Στην Ελλάδα βρίσκονται 500 υπάλληλοι της υπηρεσίας, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί. Η εκτελεστική διευθύντρια του EASO, Nina Gregori, τόνισε κατά την υπογραφή της συμφωνίας ότι μέσα στους επόμενους μήνες η παρουσία του Οργανισμού θα φτάσει περίπου τους 1.000 εργαζομένους, ενώ η παρουσία της EASO στην ενδοχώρα θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, με 400 εργαζομένους απασχολούμενους σε μόνιμη βάση σε 8 νέες περιοχές. Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας από τα 27 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί στα 36 εκατ. ευρώ.

Τέλος με απόφαση του υπουργού κ. Μηταράκη νέο ωράριο εργασίας θα ισχύσει για το τρέχον έτος και αφορά όλους τους υπαλλήλους, αορίστου και ορισμένου χρόνου, των περιφερειακών υπηρεσιών ασύλου, καθώς και των τμημάτων της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου και Πληροφορικής της κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου. Θα διαμορφωθούν δύο βάρδιες, η πρωινή 6:00-14:00 και η απογευματινή 14:00-22:00.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση του κ. Μηταράκη αποσκοπεί «στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου που λιμνάζει, καθώς και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου. Τέλος, το νέο σύστημα βαρδιών θα συντελέσει στην καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, που αναμένεται να προστεθεί εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος στην Υπηρεσία».