Στοιχεία ικανά να οδηγήσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας στα ίχνη του κυκλώματος δουλεμπόρων, που συνδέεται με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πρέβεζας, έχουν προκύψει από την έως τώρα έρευνα του Λιμενικού. Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ», στη διάθεση των Αρχών βρίσκεται το όνομα ηγετικού μέλους της σπείρας των διακινητών και γίνονται αναζητήσεις για τον εντοπισμό του. Το ναυάγιο στους Παξούς έγινε λίγο μετά τις 7.30 π.μ. του Σαββάτου και σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό 12 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά, ενώ ακόμα 20 αγνοούνται, με τις πιθανότητες να βρεθούν εν ζωή να είναι πλέον μηδαμινές. Από τις καταθέσεις των 21 διασωθέντων στα στελέχη του Λιμενικού προκύπτει ότι οι αλλοδαποί αρχικά επιβιβάστηκαν σε ΚΤΕΛ από την Αθήνα, με τελικό προορισμό την Πάργα. Εκεί, έπειτα από υπόδειξη των δουλεμπόρων μπήκαν σε κλειστό βαν που τους μετέφερε σε ερημική παραλία, στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας.
Σύμφωνα με τους επιζήσαντες, οι διακινούμενοι ήταν συνολικά 50 τον αριθμό από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Σομαλία και αλλού. Ανέβηκαν σε πλωτό που τους περίμενε στην ακτή, ένα κλειστού τύπου μηχανοκίνητο σκάφος μήκους 10-12 μέτρων. Απέπλευσαν γύρω στις 3.30 π.μ. ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από κάποια περίπολο της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού και προκειμένου το ταξίδι τους στο ανοικτό πέλαγος να γινόταν υπό το φως της ημέρας. Κανείς από τους επιβάτες δεν φορούσε σωσίβιο.
Οι αλλοδαποί υπέδειξαν τρεις από τους διασωθέντες ως τους υπεύθυνους για τον χειρισμό του σκάφους. Πρόκειται για υπηκόους Αφγανιστάν, 48, 30 και 26 ετών, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή Πρέβεζας προκειμένου να απολογηθούν.
Το ναυάγιο έγινε περίπου 4 ώρες μετά τον απόπλου, 20 με 25 μίλια μακριά από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με πηγή από το Λιμενικό, οι επιβαίνοντες κάλεσαν τον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) λίγο μετά τις 7 π.μ. Η εισροή υδάτων ωστόσο είχε ξεκινήσει αρκετή ώρα νωρίτερα, πιθανόν από ρωγμή στο κύτος του μηχανοκίνητου σκάφους. Πρώτο στο σημείο ειδοποιήθηκε από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού να σπεύσει ένα φορτηγό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Φτάνοντας, ο πλοίαρχος ενημέρωσε ότι έχει οπτική επαφή με το σκάφος, αλλά πριν προλάβει να προσεγγίσει και προτού φτάσουν για συνδρομή τα πλωτά του Λιμενικού το πλοιάριο με τους μετανάστες κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε αμέσως.
Ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν καταφέρει να συλλέξουν τα στελέχη του Λιμενικού είναι το όνομα ενός αλλοδαπού, υπηκόου πιθανότατα Πακιστάν, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε το ταξίδι των μεταναστών από την Αθήνα στην Πάργα με τελικό προορισμό την Ιταλία. Γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του. Αντίθετα, η «ταυτότητα» του σκάφους που βυθίστηκε στο Ιόνιο παρασύροντας στον θάνατο δεκάδες αλλοδαπούς παραμένει άγνωστη.
Πηγή: Καθημερινή