Ναυτική βάση στην Τυνησία επιδιώκει να αποκτήσει ο Ερντογάν

 
Ναυτική βάση στην Τυνησία επιδιώκει να αποκτήσει ο Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 26/12/19 - 21:23

Λιμάνι στη Τυνησία για τον ελλιμενισμό πλοίων του τουρκικού στόλου ζήτησε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη χώρα της βόρειας Αφρικής. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Με τη νέα αυτή κίνηση του Ερντογάν, η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή υπέρ του Σάρατζ και παράλληλα να υποστηρίζει την επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, για να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή.

Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.

«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Να θυμίσουμε ότι ήδη η Τουρκία από το 1998 διατηρεί ναυτική βάση στο Πασά Λιμάνι της Αυλώνας, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στην Αδριατική και τη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com