Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα, όπου αναμένεται να ενημερωθεί για την ενεργοποίηση της απόφαση απέλασής του, καθώς έληξε, χθες Πέμπτη, το τελεσίγραφο που του είχε επιδοθεί για να παραδόσει το κείμενο της συμφωνίας της χώρας του με την Τουρκία.
Αναμένεται ότι θα του δοθεί χρονικό περιθώριο, πιθανόν δύο ημερών, για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Στον πρέσβη, όταν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, του εκφράστηκε η έντονη ενόχληση της Ελλάδος για τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία.
Η Ελληνική πλευρά πάντως, είχε στα χέρια της το σχέδιο της συμφωνίας, προτού δημοσιοποιηθεί, από πηγή που δεν είναι ούτε λιβυκή ούτε τουρκική.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές από το βράδυ της Τετάρτης «έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Αυτό δεν έχει παραδοθεί από την πρεσβεία της Λιβύης. Ωστόσο, το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» ανέφεραν.
Η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αλλά και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, προσκείμενοι αμφότεροι στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που θέλει να ανατρέψει την φιλοτουρκική κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ, καθώς έχουν απορρίψει το μνημόνιο λέγοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης. Στόχος της Αθήνας είναι να ασκηθούν πιέσεις στη κυβέρνηση της Λιβύης.