Σχέδιο της Αγκυρας - «Harekat Yıldırım» (Επιχείρηση Αστραπή) - για την επιστροφή των οκτώ Τούρκων που κατηγορούνται για το πραξικόπημα του 2016 και είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν έγγραφα που έφερε στην δημοσιότητα το Nordic Monitor.
Τελικά το σχέδιο απέτυχε, μια και οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έκριναν πως με τη πιθανή επιστροφή των «8» στην Τουρκία, κινδύνευε η ζωή τους και έτσι παρέμειναν στην Ελλάδα αιτούμενοι άσυλο.
Σύμφωνα με τα απόρρητα αυτά έγγραφα το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε την επομένη του πραξικοπήματος εντολές στις Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Αεροπορία, προκειμένου να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν πίσω το ελικόπτερο με τους «οκτώ». «Για το σχέδιο, ήταν ενήμερη και η πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.
Η διαταγή όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ επιβεβαιώνει και την ανάρτηση που είχε κάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter στις 16 Ιουλίου στο οποίο ανέφερε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Κοτζιάς τον είχε διαβεβαιώσει για την επιστροφή των «οκτώ» το συντομότερο δυνατόν.
Όπως επισημαίνεται, παρόλο που αρχικά φάνηκε να υπήρξε μία πολιτική διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους, στη συνέχεια το τουρκικό στρατιωτικό σχέδιο ματαιώθηκε όταν η ελληνική δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η στρατιωτική επιχείρηση ονομαζόταν «Harekat Yıldırım» (Επιχείρηση Αστραπή), καθώς θα έπρεπε να ξεκινήσει εντός 10 λεπτών, από τη στιγμή που θα δινόταν η διαταγή.
Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα για την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, το 2ο τάγμα Ειδικής Προστασίας -που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα- έλαβε εντολή να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ αξιωματικών.
Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης. Η εντολή γράφτηκε από τον επιθεωρητή Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών, και εγκρίθηκε από τον κ. Armagan Ustael, τον τότε επικεφαλής της βάρδιας του SKKHM.