Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έδινε χρόνια μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Ο Γιάννης Σπανός ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τις ζωντανές εμφανίσεις που θα πραγματοποιούσε το επόμενο διάστημα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μαζί με τον Γιώργο Χατζηνάσιο.
Την είδηση του θανάτου του, κοινοποίησε στο Facebook η τραγουδίστρια Πένυ Ξενάκη. «Μόλις το έμαθα και θέλω να πεθάνω... Ο Γιάννης Σπανός δεν μένει πια εδώ...», έγραψε στο προφίλ.
Ο Γιάννης Σπανός επρόκειτο για έναν από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 85 ετών. Τα τραγούδια του που έχουν τραγουδηθεί από όλους σημάδεψαν γενιές και γενιές. Τον Μάιο είχε γιορτάσει τα 50 του χρόνια στην δισκογραφία. Ήταν από τους πιο πολυτραγουδισμένους συνθέτες είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.Θεωρείται από τους δημιουργούς του Νέου Κύματος και αξιοσημείωτο είναι ότι μπήκε στην δισκογραφία με το υπέροχο «Μια αγάπη για το Καλοκαίρι».
Καίτη Χωματά, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Μιχάλης Βιολάρης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιάννης Πουλόπουλος και αμέτρητοι άλλοι μεγάλοι 'Ελληνες τραγουδιστές είπαν τα τραγούδια του.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο, Κορινθίας. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Είχε δυο αδέρφια, μια αδερφή κι έναν αδερφό μεγαλύτερους από εκείνον. Στο σπίτι τους είχαν ένα πιάνο και ο ίδιος όπως έλεγε ό,τι άκουγε το έπαιζε. Το πιάνο με τα χρόνια έγινε προέκταση του εαυτού του. Έγινε η μεγάλη του αγάπη. Πήγε στο Ελληνικό Ωδείο στην Κόρινθο, αγόραζε συνέχεια παρτιτούρες κι έπαιζε κονσέρτα ολόκληρα του Τσαϊκόφσκι.
Είχε εργαστεί τα πρώτα χρόνια και ως πιανίστας στη σχολή χορού της Ηρώς Σισμάνη ενώ στα 20 του βρέθηκε στο Παρίσι και το αγάπησε. Εκεί γεννήθηκαν μεγάλες φιλίες τόσο με Γάλλους όσο και με Έλληνες. Εκεί έγινε φίλος με τον Κώστα Γαβρά. Συνόδευσε με το πιάνο του τον Σερζ Γκενσμπούργκ, την Μπαρμπαρά, ενώ και η Ζιλιέτ Γκρεκό ηχογράφησε 18 δικά του τραγούδια.
Το 1960-61 γνώρισε τον Γιώργο Παπαστεφάνου και σύντομα ο Γιάννης Σπανός έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό τραγούδι με δυο τραγούδια με ερμηνεύτρια την Καίτη Χωματά, το «Μικρό ταξίδι στον γιαλό» και το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι».
Από τότε τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ο ίδιος έγινε ο νονός του Νέου Κύματος επηρεασμένος από την γαλλική κουλτούρα και ξεκίνησε μια λαμπρή πορεία στο ελληνικό τραγούδι την οποία σταμάτησε μόνο ο θάνατος.
Σημαντικότεροι δίσκοι του:
1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό
1965 Αποδημίες – Καίτη Χωματά
1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή
1967 Α’ Ανθολογία – Νέο Κύμα
1968 Β’ Ανθολογία – Νέο Κύμα
1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό
1969 Σκιές στην άμμο – Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης
1969 Μια Κυριακή – Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού
1969 Όλο το καλοκαίρι – Μπέμπα Μπλάνς
1971 Εκείνο το καλοκαίρι – Αφροδίτη Μάνου (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη
1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη
1974 Ο Μορμόλης – Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου
1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής
1975 Γ’ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης
1976 η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1978 Μ’αγαπούσες θυμάμαι – Δήμητρα Γαλάνη
1981 Στου καιρού τα ρέματα – Μανώλης Μητσιάς
1982 Φίλε – Τάνια Τσανακλίδου
1984 Έξοδος Κινδύνου – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1985 Χάρτινες Καρδιές – Γιάννης Πουλόπουλος
1988 Προσωπικά – Ελένη Δήμου
1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β’ πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη)-Χριστίνα Μαραγκόζη
1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1992 Να’ χα δυο καρδιές να σ’ αγαπώ -Κατερίνα Κούκα
1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου
Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: “Σαν με κοιτάς”, “Οδός Αριστοτέλους”, “Σπασμένο καράβι”, “Μια φορά θυμάμαι”, “Μαρκίζα“, “Είπα να φύγω”, “Βροχή και σήμερα”, “Θα με θυμηθείς”, “Στην αλάνα”, “Μια Κυριακή” κ.ά.