Το Κατάρ άνοιξε πανιά και «ταξιδεύει» το Μουντιάλ 2022 ανά τον κόσμο

 
Το Κατάρ άνοιξε πανιά και «ταξιδεύει» το Μουντιάλ 2022 ανά τον κόσμο

Ενημερώθηκε: 25/07/19 - 13:18

Ένα ξύλινο «σκαρί», διαφορετικό από τα υπόλοιπα που είναι «δεμένα» απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τραβά τα βλέμματα των περαστικών και τους προ(σ)καλεί να το επισκεφθούν και να πάρουν μια «γεύση» από αραβική κουλτούρα.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ξύλινο σκάφος από το Κατάρ, που έφτασε αργά χθες το απόγευμα στην πόλη κι εκτός από το 16μελές πλήρωμά του με την παραδοσιακή αμφίεση και το πλατύ χαμόγελο «κουβαλά» ένα ξεχωριστό μήνυμα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην αραβική αυτή χώρα, το 2022.

«Δεμένο» με τη ναυτική παράδοση, το Κατάρ και ο πολιτιστικός του οργανισμός, που φέρει την επωνυμία «Katara», αποφάσισαν να προωθήσουν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 «ταξιδεύοντας» το μήνυμα με ένα παραδοσιακό ξύλινο πλοίο, σε μια προσπάθεια «παντρέματος» της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας με τη ...«στρογγυλή θεά». Επί δύο χρόνια το πλοίο θα ταξιδεύει ανά τον κόσμο για την προώθηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA 2022 σε χώρες του Αραβικού κόλπου, του Ινδικού Ωκεανού και της Μεσογείου.

11

Στο Κατάρ, όπως διαβεβαίωνε ο πρέσβης του στην Ελλάδα Αμντουλαζίζ Άλι Αλ-Νάμα, στη διάρκεια της χθεσινής υποδοχής του πλοίου στη Θεσσαλονίκη, πρώτο σταθμό του στην Ελλάδα, οι προετοιμασίες για το Μουντιάλ προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου η διοργάνωση του 2022 να μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι θα έχουν την τύχη να κρατήσουν στα χέρια τους ένα από τα «μαγικά χαρτάκια» των αγώνων. «Σας περιμένουμε όλους στη χώρα μας και σας υποσχόμαστε μια αξέχαστη εμπειρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Κατάρ στην Ελλάδα, ο οποίος υποδεχόταν με θέρμη τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης για να υποδεχθεί το πλοίο, το οποίο μετά τη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει το ταξίδι του προς Μύκονο και Πειραιά, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κέρκυρα, Άγιοι Σαράντα, Κροατία, για να καταλήξει σε λιμάνια της Νότιας και Βόρειας Ιταλίας.

Έντεκα ημέρες πήρε το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη και το Τσανάκαλε (Δαρδανέλια) έως τη Θεσσαλονίκη, όπου το πλοίο θα παραμείνει έως και αύριο (Παρασκευή) προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε κατοίκους κι επισκέπτες της πόλης να το επισκεφθούν, να ξεναγηθούν από το πλήρωμά του στο κατάστρωμα και το εσωτερικό του και να απολαύσουν ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι.

12

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ταξίδι αυτό με «πυξίδα» το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα φιλοξενήσει η χώρα του το 2022, ο Μοχάμεντ Γιούσεφ αλ Σάντα, καπετάνιος του «Fath el Kheir», εξήγησε πως οι παραδοσιακές μέθοδοι ναυσιπλοΐας που ακολουθεί το πλήρωμα μπορεί να καθιστούν πιο δύσκολο το ταξίδι, λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών σε σχέση με την περιοχή του Αραβικού Κόλπου, ωστόσο όλοι είναι ενθουσιασμένοι από τον σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να καταστήσουν κοινωνούς του πολιτισμού του Κατάρ και του Μουντιάλ 2022 όλους όσους συναντούν στο πέρασμά τους από διάφορες χώρες.

«Οι άνεμοι αλλάζουν κάθε 2-3 ώρες κι εμείς κάθε φορά πρέπει να προσαρμόζουμε τη ρότα του ταξιδιού προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την όλη διαδικασία. Ωστόσο, είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καπετάνιος, ο οποίος κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να επισκεφθούν το πλοίο για να πάρουν μια «γεύση» από την κουλτούρα της αραβικής αυτής χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος από την υποδοχή που τούς επιφύλαξαν κάτοικοι κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, χθες το βράδυ, όταν και το πλοίο «έδεσε» απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο, ενώ δεν έκρυβε για τον ενθουσιασμό του για τις ομορφιές της Ελλάδας, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. «Είμαι 100% ενθουσιασμένος με τη χώρα σας και τη θέρμη των ανθρώπων της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

13

Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος, χθες το βράδυ, στην παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν και η Σιχάμ Αλαουάμι από τον Οργανισμό «Save the Dream», ενός φόρουμ νεότητας με έδρα το Κατάρ, που στόχο έχει «έναν κόσμο, στον οποίο κάθε παιδί και κάθε νέος άνθρωπος να μπορεί να αθλείται με ασφάλεια και να μαθαίνει από τις αξίες του αθλητισμού τη σημασία της ακεραιότητας (του χαρακτήρα), του σεβασμού και της (κοινωνικής) ενσωμάτωσης».

Η Σιχάμ Αλαουάμι ταξίδεψε από την Ντόχα στη Θεσσαλονίκη και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της για το γεγονός ότι το επόμενο Μουντιάλ θα γίνει στη χώρα της, αλλά και για την ολοκλήρωση ενός εκ των σταδίων που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, απέναντι από το σπίτι της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και φέρει την «υπογραφή» της διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνισσας Ζάχα Χαντίντ.

Η διάσημη αρχιτεκτόνισσα μπορεί να «έφυγε» από τη ζωή το 2016 αλλά τα σχέδια των έργων που άφησε πίσω της συνεχίζουν να υλοποιούνται, υπενθυμίζοντας γιατί θεωρείται μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής που πέρασαν από την Ιστορία.