Η γαλλογερμανική κόντρα για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν απειλεί τη σύνοδο κορυφής

 
Η γαλλογερμανική κόντρα για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν απειλεί τη σύνοδο κορυφής

Ενημερώθηκε: 18/06/19 - 16:03

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στις 20 Ιουνίου με θέμα τους διορισμούς στα κορυφαία πόστα της Ενωσης κινδυνεύει να ναυαγήσει εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίσουν να διαφωνούν σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

"Δεν είναι εύκολο, διότι η πολιτική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περίπλοκη και χρειάζεται συμφωνία με το Κοινοβούλιο", παραδέχθηκε σήμερα ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ κατά την διάρκεια της συνόδου των ομολόγων του στο Λουξεμβούργο.

Διαφωνία κορυφής
 

"Μία συμφωνία ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία είναι απαραίτητη για την απεμπλοκή της κατάστασης", αλλά "η Αγγελα Μέρκελ δεν βρίσκεται σε εύκολη κατάσταση στο εσωτερικό της", δήλωσαν στο AFP υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι διπλωμάτες που δεν κατονομάζονται.

"Η σύνοδος κορυφής της 20ής Ιουνίου δεν θα είναι καθοριστική", λένε. Η καγκελάριος, επικεφαλής ενός συνασπισμού που υποστηρίζει δύο διαφορετικούς υποψήφιους το άφησε χθες να εννοηθεί. "Θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις με ηρεμία, αλλά και με αποφασιστικότητα, το αργότερο όταν το Κοινοβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα εκλέξει έναν πρόεδρο", εξήγησε.

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του κατά την πανηγυρική πρώτη του συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου. Σε περίπτωση αποτυχίας στις 20 Ιουνίου, μία έκτακτη σύνοδος μπορεί να συγκληθεί την 1η Ιουλίου, μετά την επιστροφή των ευρωπαίων ηγετών από την Ιαπωνία όπου θα συμμετάσχουν στην σύνοδο κορυφής της G20.

Από την συμφωνία για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαρτώνται όλοι οι άλλοι διορισμοί. "Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον πρόεδρο της Επιτροπής, δεν θα υπάρξει καθόλου συμφωνία", εξήγησε ένας βετεράνος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι άλλες θέσεις είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 21 από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή τουλάχιστον 376 ψήφους.

Η λήψη της απόφασης περιπλέκεται από τις κακές σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, που διαφωνούν για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Η Αγγελα Μέρκελ υποστηρίζει τον "spitzenkandidat" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον βαυαρό Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν μπλοκάρει τον διορισμό του, θεωρώντας ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν διαθέτει ούτε την αναγκαία πείρα ούτε το κύρος που απαιτεί η θέση. Οπως εξηγούν γαλλικές πηγές, ο πρόεδρος της Γαλλίας προσάπτει στον Βέμπερ τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις σχέσεις ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι καθιστά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαρτώμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περί τα δέκα κράτη μέλη συμμερίζονται τις απόψεις του, σύμφωνα με γαλλική πηγή.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκμεταλλεύεται αυτήν την διάσταση απόψεων για να εδραιώσει την εξουσία του. Εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να επιβάλουν έναν μη εκλεγμένο από τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου υποψήφιο, "το Κοινοβούλιο είναι πολιτικά νεκρό", εξήγησαν στο AFP επικεφαλής ομάδων.

Σανίδα σωτηρίας για τον Βέμπερ
 

Μία κούρσα κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την επομένη των ευρωεκλογών.

Οι τέσσερις φιλοευρωπαϊκές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) επεξεργάζονται πρόγραμμα συνασπισμού και προσπαθούν να συγκροτήσουν πλειοψηφία που θα υποστηρίζει τον "spitzenkandidat" που θα θεωρηθεί ο πλέον κατάλληλος για το πόστο. Ο στόχος είναι δύσκολος και δεν θα έχει εκπληρωθεί μέχρι την σύνοδο κορυφής.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ βλέπει εδώ μία σανίδα σωτηρίας για να επιβληθεί στο Συμβούλιο, εξηγεί μέλος της σοσιαλιστικής ομάδας, η οποία υποστηρίζει τον δικό της "spitzenkandidat", τον Φρανς Τίμερμανς.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μία διέξοδο, αλλά οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Φρανς Τίμερμανς και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ δεν εξασφαλίζουν ικανή υποστήριξη, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.

Και η γαλλο-γερμανική ένταση περιπλέκει επίσης τον ορισμό ενός μη υποψηφίου.

"Εάν η Γαλλία μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, η Αγγελα Μέρκελ δεν μπορεί ποτέ να αποδεχθεί τον διορισμό ενός Γάλλου για την Επιτροπή", προειδοποιούν στελέχη του ΕΛΚ, σε μία αναφορά στον Μισέλ Μπαρνιέ, μέλος του ΕΛΚ.