Στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. οι τουρκικές προκλήσεις στην Kυπριακή ΑΟΖ

 
Στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. οι τουρκικές προκλήσεις στην Kυπριακή ΑΟΖ

Ενημερώθηκε: 17/06/19 - 14:14

Στις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο μεταφέρεται το επίκεντρο των εξελίξεων όσων αφορά τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρώτο βήμα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για τις παραβιάσεις και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργού Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος, θα θέσουν στο τραπέζι την ανάγκη για αντίδραση της Ε.Ε. Από κυπριακής πλευράς, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, έχει γίνει η σχετική προεργασία. Ένα θετικό στοιχείο για την επίτευξη των όσων επιδιώκονται είναι η Κοινή Διακήρυξη των MED 7 στη Μάλτα, καθώς και οι τοποθετήσεις που έγιναν δημοσίως από του ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου.

Οι κυρώσεις

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία έλεγαν στην «Κ» πως το ζητούμενο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ε.Ε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Αντίδραση η οποία, όπως τονίζεται, θα πρέπει να ξεπερνά την τελευταία τοποθέτηση των ευρωπαίων ηγετών. Στο πνεύμα αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε κάλλιστα να πιέσει την Άγκυρα μέσω των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε, ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή της τελωνειακής ένωσης. Ένα άλλο μέτρο που από πλευράς Λευκωσίας θεωρείται σημαντικό είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προσυπογράψει την έκδοση των διεθνών ενταλμάτων. Ένα τελευταίο ζήτημα που θα μπορούσε να τεθεί από πλευράς ευρωπαίων ηγετών είναι η προειδοποίηση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε άρση των παραβιάσεων.

Σφοδρές επικρίσεις κατά Τσίπρα

Στον απόηχο της έκτασης συνεδρίας του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικρίνεται έντονα για προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από τη συνεδρία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, κίνηση που ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο όπως λέγεται από τους επικριτές του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα στην Αθήνα η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ποια ήταν η αναγκαιότητα ο πρωθυπουργός να διακόψει την προεκλογική του περιοδεία και να επιστρέψει εσπευσμένα για τη συνεδρία. Επίσης ο κ. Τσίπρας επικρίνεται έντονα και για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά το πέρας της συνεδρίας του ΚΥΣΕΑ.

Σε χαμηλούς τόνους η Λευκωσία

Στη Λευκωσία κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τα όσα απασχολούν το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Την ίδια ώρα στη Κύπρο, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το τελευταίο που θα επιθυμούσε η Λευκωσία θα ήταν να παρασυρθεί από την επιθετική ρητορική της Άγκυρας. Ξεκάθαρα, η τακτική των χαμηλών τόνων θα συνεχισθεί και για έναν άλλο λόγο που έχει να κάνει με την τουριστική περίοδο και ενδεχόμενες επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου