Unicef: 765 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως αναγκάστηκαν να παντρευτούν προτού γίνουν 18 ετών

 
Unicef: 765 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως αναγκάστηκαν να παντρευτούν προτού γίνουν 18 ετών

Ενημερώθηκε: 07/06/19 - 12:45

Περίπου 115 εκατομμύρια αγόρια αναγκάστηκαν να παντρευτούν σε ηλικία κάτω των 18 ετών, με ένα στα πέντε να παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Unicef για τους γάμους ανηλίκων.

Η Unicef ανέλυσε τα στοιχεία για τους γάμους ανηλίκων σε 82 χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα παιδιά- γαμπροί σε ποσοστό 28% εντοπίζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ ακολουθούν η Νικαράγουα (19%) και η Μαδαγασκάρη (13%).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά κατήγγειλε ότι τα παιδιά που παντρεύονται συνήθως εγκαταλείπουν το σχολείο, έχουν περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες και είναι πιο ευάλωτα στην κακοποίηση και τα ψυχολογικά προβλήματα από όσα παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

«Ο γάμος κλέβει την παιδική ηλικία», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Ενριέτα Φόρε, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

«Τα παιδιά- γαμπροί αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες ενηλίκων για τις οποίες ίσως να μην είναι έτοιμοι. Ο γάμος σε μικρή ηλικία φέρνει νωρίτερα την πατρότητα και με αυτή την αυξημένη πίεση να συντηρήσουν μια οικογένεια, ενώ παράλληλα τα αγόρια αναγκάζονται να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους και περιορίζονται οι εργασιακές ευκαιρίες τους».

Σύμφωνα με τη Unicef, πλέον στον κόσμο υπάρχουν 765 εκατομμύρια παντρεμένα αγόρια και κορίτσια μεταξύ των 2,2 δισεκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να παντρευτούν σε μικρή ηλικία τα κορίτσια, κάτι που τα εκθέτει στους κινδύνους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στην εφηβεία.

Παγκοσμίως περίπου μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας 20 με 24 ετών είχε παντρευτεί προτού γίνει 18 ετών, σε σύγκριση με έναν στους 30 άνδρες, τονίζει η οργάνωση.

Αν όλα τα κορίτσια ολοκλήρωναν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια γάμοι παιδιών ως το 2030, είχε αναφέρει σε έκθεσή της τον Οκτώβριο η ΜΚΟ Save the Children.

Ο ΟΗΕ έχει υπογραμμίσει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να απαγορεύσουν τους γάμους ανηλίκων ως το 2030, όπως έχει συμφωνηθεί βάσει των παγκόσμιων αναπτυξιακών στόχων που υιοθετήθηκαν το 2015.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες η κατώτατη νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18, όμως οι ανήλικοι μπορούν να παντρευτούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ αν έχουν τη συναίνεση των γονιών τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το World Policy Analysis Center.