Με χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, συνεχίζουν να συνεργάζονται οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας «πολεμιστές του κυβερνοχώρου» με στόχο την πρόληψη επιθέσεων από Ρώσους χάκερ με στόχο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του ταξίαρχου της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Χόου.
Μετά την επιτυχημένη στρατολόγηση χάκερ από το Μαυροβούνιο, τη Β. Μακεδονία και την Ουκρανία, με στόχο τη δημιουργία προστατευτικής «ασπίδας» ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2018, η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου αποφάσισε να διατηρήσει την πολυεθνική αυτή μονάδα, μεταφέροντας την έδρα της σε κάποια χώρα των Βαλκανίων, την οποία δεν κατονόμασε για λόγους ασφαλείας ο ταξίαρχος Χόου. Η μονάδα των χάκερ έχει ως αποστολή της την πρόληψη ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και διείσδυσης κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς και τον εντοπισμό ψεύτικων λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν ως στόχο τους τη διασπορά διχόνοιας και την όξυνση της πόλωσης σε δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης. Στην ετήσια αμυντική έκθεσή του για το 2018, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία και την Κίνα τις μεγαλύτερες απειλές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.
Στο μεταξύ, στη νέα έκθεσή της, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος με έδρα τη Βιέννη, κατονόμασε την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία ως χώρες όπου το οργανωμένο έγκλημα «ακμάζει». Η έκθεση, που βασίσθηκε σε δημοσιογραφικά στοιχεία και μελέτες ειδικών, εκτιμά ότι «περιοχές οικονομικά ευάλωτες, πάνω σε διαύλους εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων ή καταναλωτικών προϊόντων, έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φιλοξενούν διεθνή δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος».
Πηγή: Καθημερινή