Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

 
Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Ενημερώθηκε: 30/03/19 - 14:02

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για την επίπτωση του καρκίνου από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύει στο επιστημονικό περιοδικό «CA: A Cancer Journal for Clinicians», στο τεύχος Φεβρουαρίου.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Κούλης Γιαννουκάκος, στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι παρατηρείται σταθερότητα στην εμφάνιση των κρουσμάτων καρκίνου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και παράλληλα μείωση της θνησιμότητας.

Ο διακεκριμένος γενετιστής τονίζει ιδιαίτερα τον ρόλο της κληρονομικότητας, που όπως επισημαίνει αποτελεί και το επίκεντρο των ερευνητών σε διεθνές επίπεδο, σε αυτόν τον τομέα έρευνας: «Ψάχνουμε νέα γονίδια που σχετίζονται με την κληρονομικότητα σε οικογένειες που έχουν βεβαρημένο ιστορικό διαφορετικών τύπων καρκίνου. Η ανακάλυψη αυτών των γονιδίων μάς δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε το φαινόμενο της καρκινογένεσης, αλλά και το πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα με φάρμακα και άλλους τρόπους παρέμβασης».

Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο πιο «κληρονομικός» καρκίνος είναι αυτός του μαστού, η πραγματικότητα σύμφωνα με τον διευθυντή του Δημόκριτου είναι διαφορετική: «Ο καρκίνος του μαστού είναι δεύτερος σε ποσοστό κληρονομικότητας, το οποίο κυμαίνεται στο 10%. Ο πρώτος είναι ο καρκίνος των ωοθηκών που το ποσοστό κληρονομικότητας μπορεί να φτάνει και σχεδόν το 30%. Τρίτος είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου με ποσοστό κληρονομικότητας λίγο πάνω από το 5%».

Ωστόσο ο καρκίνος σχετίζεται και με τη γήρανση, όπως εξηγεί Πρακτορείο FM, ο κ. Γιαννουκάκος: «Ο καρκίνος είναι σύμφυτος με τη ζωή. Όσο μεγαλώνουμε φθείρονται τα γρανάζια του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά λάθη στο σώμα, κι έτσι να δημιουργείται ο καρκίνος. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι ότι άνδρες ηλικίας 85 ετών έχουν καρκίνο του προστάτη, σε ποσοστό 90%».

Η παχυσαρκία αύξησε τα τελευταία τριάντα χρόνια τον καρκίνο μαστού, ενώ το ψυγείο μείωσε το καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως επίσης και οι πολιτικές διακοπής καπνίσματος, όπου εφαρμόστηκαν, μείωσαν τον καρκίνο πνεύμονα αναφέρει μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννουκάκος.

Επίσης, σε ερώτηση για το αν οι εξωσωματικές σχετίζονται με καρκινογένεση, λέει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά δεδομένα για να μπορεί να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση. Επισημαίνει ωστόσο ότι καλόν είναι να αποφεύγονται οι πολλοί κύκλοι. «Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα έκθεσης του μαζικού αδένα του στήθους στα οιστρογόνα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Και στην εξωσωματική η γυναίκα παίρνει μία σημαντική ποσότητα ορμονικής υποκατάστασης, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εκλύει το σώμα της κανονικά. Από την άλλη οι ουσίες που χρησιμοποιούντο παλιότερα ήταν πιο επικίνδυνες από ό,τι τώρα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σοβαρά δεδομένα, επειδή όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν τεράστια συμφέροντα. Υπάρχουν λίγα δεδομένα από κλινικές της Βόρειας Ευρώπης. Από την Ελλάδα προφανώς δεν υπάρχουν δεδομένα επί του θέματος, γιατί οι περισσότερες εξωσωματικές γίνονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, και τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιεύονται. Οπότε δεν μπορούμε να έχουμε την πραγματική εικόνα».