Τι επιδιώκει η Ρωσία στη Βενεζουέλα;

 
Τι επιδιώκει η Ρωσία στη Βενεζουέλα;

Ενημερώθηκε: 26/03/19 - 10:46

Η Ρωσία απέστειλε στρατιωτικά μεταγωγικά, στρατιώτες και φορτηγά στη Βενεζουέλα. Δρομολογεί η Μόσχα στρατιωτική επέμβαση στη χώρα για να στηρίξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο; Σε τι αποσκοπεί το Κρεμλίνο;

Όταν το περασμένο Σάββατο προσγειώνονταν στο Καράκας δύο ρωσικά μεταγωγικά παρατηρητές έκαναν λόγο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης δύο αεροσκάφη τύπου Ilyushin-62 και Antonov-124 μετέφεραν στη Βενεζουέλα 100 στρατιώτες, 35 τόνους υλικό και φορτηγά. Λέγεται μάλιστα ότι σε ένα από τα αεροπλάνα επέβαινε και ο αρχηγός των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Βασίλι Τονκοσκούροφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεταγωγικά προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό στη Συρία, όπου η Ρωσία στηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς Ασάντ από το 2015. Είναι πιθανή μια παρόμοια εμπλοκή και στη Βενεζουέλα; Προτίθεται το Κρεμλίνο να στηρίξει στρατιωτικά τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο; Μήπως η Μόσχα σχεδιάζει επέμβαση όπως στο Αφγανιστάν;

«Δεν αποκλείεται κανένα σενάριο»

Η μέχρι σήμερα ρωσική παρουσία στη λατινομερικανική χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στη Συρία, πόσο μάλλον με την εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979. Για τα πραγματικά κίνητρα της Μόσχας μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, δηλώνει στην DW o ρώσος ειδικός στρατιωτικών ζητημάτων Αλεξάντερ Γκολτς στην DW: «Ίσως οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν την φυγάδευση ή την στρατιωτική υπεράσπιση του προέδρου Μαδούρο ή τη μεταφορά χρυσού στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται κανένα σενάριο».

Μέχρι στιγμής η Ρωσία κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Τα ρώσικα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην αποστολή των δύο μεταγωγικών στις σύντομες ειδήσεις, λέγοντας ότι ρώσοι στρατιωτικοί μετέβησαν στη Βενεζουέλα βάσει παλαιότερων συμφωνιών για συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο. Δεν υπάρχει τίποτα το μυστηριώδες, τονίζουν.

Μόνο σε συμβολικό επίπεδο η Μόσχα δείχνει ότι προτίθεται να βοηθήσει στρατιωτικά τη Βενεζουέλα. Έτσι τον Δεκέμβριο δύο βομβαρδιστικά Tupolew-160 συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση στη Βενεζουέλα. Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται δύο λόγοι για την περιορισμένη στρατιωτική παρουσία στη Βενεζουέλα. Πρώτον, ο στρατός της χώρας είναι πολύ ισχυρότερος από τις δυνάμεις του Ασάντ. Δεύτερον, η απόσταση της Βενεζουέλας είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνης της Συρίας και η λογιστική υποστήριξη των δυνάμεων πολύ δυσκολότερη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάντως επικρατεί η άποψη ότι στόχος της Ρωσίας είναι να δράσει με την παρουσία της αποτρεπτικά σε ενδεχόμενα αμερικανικά σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Deutsche Welle / Ρόμαν Γκοντσαρένκο / Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος