Εξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο - Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αντλήσει περισσότερα από 2 δισ.

 
Εξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο - Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αντλήσει περισσότερα από 2 δισ.

Ενημερώθηκε: 05/03/19 - 13:08

Ανοιξε σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο, ενώ χθες, ανακοινώθηκαν οι έξι ανάδοχοι για την έκδοση (BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan).

Δεδομένου του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι πολύ πιθανό η απόδοση του ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 4% και το ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο να ξεπεράσει τα 2 δισ.

Η αρχική τιμολόγηση ήταν στο 4,125% ενώ η ενδεικτική διαμορφώνεται πλέον στο 3,9-4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια.

Εντούτοις, όπως μετέδωσε ο ANT1, μετά την πρώτη ώρα, το επιτόκιο έπεσε στο 3,90% με 4%, λόγω της ισχυρής ζήτησης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, έκανε λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον για το 10ετές ομόλογο, καθώς από τη μίας οι αποδόσεις για τους επενδυτές ειναι σημαντικές, όπως είπε, και από την άλλη, υπάρχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο εντός του έτους θα πρέπει συνολικά ν΄αντλήσει από την αγορά περίπου 7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών του υποχρεώσεων.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν θετική εξέλιξη για τις τράπεζες τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές και μάλιστα με μια έκδοση «ορόσημο» όπως είναι αυτή του 10ετούς. Οπως σημειώνει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής συστημικής τράπεζας, η προσδοκώμενη επιτυχία της έκδοσης του 10ετούς ομόλογου θα ενισχύσει το κλίμα για προσέλκυση επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό αναμένεται να επιδράσει θετικά και στη ζήτηση για τραπεζικές μετοχές αλλά και στις προσπάθειες που κάνουν οι τράπεζες να διαθέσουν σε διεθνή κεφάλαια χαρτοφυλάκια NPEs, τα όποια λόγω της διάρθρωσής τους ανήκουν στην κατηγορία των μακροχρόνιων επενδύσεων.

Η θετική αξιολόγηση της Moody’s, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Β1 από Β3 πριν, με θετικές προοπτικές, ήταν καθοριστική, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την απόφαση αυτή του οικονομικού επιτελείου, καθώς ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Πλέον η Moody’s «ευθυγραμμίζεται» με την S&P αξιολογώντας την Ελλάδα τέσσερις βαθμίδες κάτω από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού» και η Fitch παραμένει η πιο «γενναιόδωρη», με τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.

έξοδο στις αγορές

Σχολιάζοντας την , ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε με μήνυμά του στο Twitter: «Ειλικρινά ελπίζω η έκδοση του 10ετούς ομολόγου να είναι επιτυχημένη. Παραμένει το γεγονός ότι οι αγορές αναμένουν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει θέση επενδυτικής βαθμίδας εντός 18 μηνών».