Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν έρθει στη Βουλή δύο νομοσχέδια για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να γίνει η διαβούλευση με τους θεσμούς και η ψήφισή τους από τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία δεν θα έχει «οριζόντιο χαρακτήρα», αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής, με στόχο αφ' ενός να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, και, αφ' ετέρου, να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Ήτοι, όσο συνεπέστερος θα είναι ο οφειλέτης στην αποπληρωμή των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.
Με το όλο ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σύνθετο σε τεχνικό επίπεδο», η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, όπως και στον μέγιστο αριθμό των δόσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ
Πάντως για το θέμα των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν χθες την ενόχλησή τους για τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην έκθεσή της ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των πλαισίων ρύθμισης των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία».
Όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους εταίρους στο περιθώριο του Eurogroup του Φεβρουαρίου πως «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ