Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου 1940 ο αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής έπεφτε νεκρός στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο

 
Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου 1940 ο αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής έπεφτε νεκρός στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο

Ενημερώθηκε: 06/12/18 - 01:10

Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου 1940 ο αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, άφηνε την τελευταία του πνοή, έξω από την Πρεμετή πολεμώντας ηρωικά τους Ιταλούς εισβολείς.

Τα υπόλοιπα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία είναι:

1360: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο. Θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ το 2002.

1403: Οι Μογγόλοι, υπό τον Ταμερλάνο, νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους και καταλαμβάνουν τη Σμύρνη.

1456: Ισχυρός σεισμός πλήττει την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35.000 άνθρωποι.

1484: Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ εκδίδει παπική Βούλα που ιδρύει την Ιερά Εξέταση και καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους στην πυρά με την κατηγορία της μαγείας.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει ένα μεγάλο νησί της Καραϊβικής, το οποίο ονομάζει Ισπανιόλα. Στο νησί σήμερα υπάρχουν δύο κράτη, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

1792: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1804: Ο Τόμας Τζέφερσον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1831: Αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα, μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

1912: Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποιεί την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα τουρκικά οχυρά του Μπιζανίου. Στα τουρκικά πυρά ο έλληνας αεροπόρος απαντά με ρίψη χειροβομβίδων. (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος)

1920: Γίνεται από την κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και την επάνοδό του στον θρόνο.

1933: Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.

1940: Ο αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, Ελληνοεβραίος αξιωματικός άφηνε την τελευταία του πνοή, έξω από την Πρεμετή πολεμώντας στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο. Καθώς η μονάδα του δέχτηκε επίθεση από ιταλικά αεροπλάνα, διέταξε τους στρατιώτες του να καλυφθούν αλλά ο ίδιος έμεινε καβάλα στο άλογό του για να τους εμψυχώνει. Στις 11:20 το πρωί μία βόμβα εχθρικού αεροπλάνου τον χτύπησε στο στομάχι. Λίγη ώρα αργότερα, οι άνδρες του τον βρήκαν να κείτεται νεκρός.

Ο Μαρδοχαίος Φριζής μόλις ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940 υπηρετούσε ως διοικητής αποσπάσματος στον τομέα Καλαμά - Νεγράδων και στη συνέχεια ως διοικητής του αποσπάσματος Αώου της VIII Μεραρχίας.

Με τους άνδρες του αντέταξε σθεναρή άμυνα στον επιτιθέμενο εχθρό, με αποτέλεσμα την ανάσχεση της ιταλικής προέλασης και στη συνέχεια την αναστροφή του μετώπου. Είναι αυτός που συνέλαβε τους πρώτους Ιταλούς αιχμαλώτους (15 αξιωματικούς και 700 οπλίτες) και επέφερε συντριπτικό πλήγμα στην περίφημη Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών «Τζούλια».

Κατά την αντεπίθεση του ελληνικού στρατού μέσα στο αλβανικό έδαφος ως διοικητής ανεξάρτητης μεραρχίας ανέτρεψε τα τμήματα της ιταλικής μεραρχίας «Μόντενα» και άνοιξε τον δρόμο για την κατάληψη της Πρεμετής στις 4 Δεκεμβρίου 1940. Την επόμενη ημέρα διατάχθηκε να καταλάβει τον λόφο 1220 στα βορειοανατολικά της Πρεμετής. Έκει βρήκε ηρωικό θάνατο.

1945: Πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού που συμμετέχουν σε άσκηση με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων θα μείνει στην ιστορία ως το «Χαμένο Σμήνος».

1950: Σκάνδαλο στη Μονή Κερατέας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, όταν κατά την επέμβαση αστυνομικών και εισαγγελέα απελευθερώνονται πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια. Η μονή επιδίωκε την οικειοποίηση ξένων περιουσιών.

1955: Ξεκινά το μποϋκοτάρισμα στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι, εν μέρει σχεδιασμένο από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως διαμαρτυρία κατά των φυλετικών διακρίσεων. Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη της Ρόζα Πάρκς, γραμματέα του NAACP, όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της μέσα στο λεωφορείο σ’ έναν λευκό.

1975: Ο επιχειρηματίας και πανεπιστημιακός καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης απομακρύνεται από τη διοίκηση των τραπεζών Εμπορική, Ιονική-Λαϊκή και Επενδύσεων, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Διορίζονται προσωρινοί επίτροποι και στη συνέχεια οι τρεις τράπεζες κρατικοποιούνται.

1981: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία.

1990: Πρεμιέρα του νέου παιγνιδιού του ΟΠΑΠ, Λόττο.

2001: Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, πηγαίνει για δείπνο στο σπίτι του τελευταίου, στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974.

2003: Τουλάχιστον 46 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 160 τραυματίζονται από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιούν Τσετσένοι αυτονομιστές σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο είναι γεμάτο εργαζομένους που πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1803 ο Φιοντόρ Τιούτσεφ, Ρώσος ποιητής και διπλωμάτης, το 1901 ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, γερμανός φυσικός και φιλόσοφος, το 1901 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, Αμερικανός πρωτοπόρος των κινούμενων σχεδίων, το 1927 ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, Βασιλιάς της Ταϊλάνδης, το 1934 ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος και το 1947 ο Μπρους Γκόλντινγκ, Πρωθυπουργός της Τζαμάικας.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1560 ο Φραγκίσκος Β΄ βασιλιάς της Γαλλίας, το 1746 ο Νικολά ντε Λαρζιλιέρ, Γάλλος ζωγράφος, το 1770 ο Τζέιμς Στέρλινγκ, Σκωτσέζος μαθηματικός, το 1791 ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Αυστριακός συνθέτης, το 1870 ο Αλέξανδρος Δουμάς, Γάλλος λογοτέχνης, το 1913 ο Άνθιμος Ζ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, το 1926 ο Κλωντ Μονέ, Γάλλος ζωγράφος, το 2006 ο Γιώργος Λαζάνης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης, το 2008 ο Αλέξιος Β΄, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, και το 2013 ο Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.