Βαριά ποινή στον Βίκτωρα Ρέστη και άλλους τέσσερις για το «Παραδικαστικό 2»

 
Βαριά ποινή στον Βίκτωρα Ρέστη και άλλους τέσσερις για το «Παραδικαστικό 2»

Ενημερώθηκε: 04/12/18 - 19:06

Βαριές ποινές κάθειρξης αλλά με ανασταλτικό χαρακτήρα επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και σε τέσσερις ακόμη κατηγορουμένους, ενώ αθώωσε άλλους 12.

Ισίδωρος Ντογιάκος

Αφορμή η υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης με ψευδείς βεβαιώσεις, η οποία είχε αποκαλυφθεί στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενήργησε ο τότε εισαγγελέας Εφετώνγια το αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2».

Βίκτωρα Ρέστη

της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας

Το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών, κατά συγχώνευση, το τον οποίο έκρινε ένοχο για τα κακουργήματα σε ψευδή δήλωση, σε συνδυασμό μάλιστα τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.

Στον κατηγορούμενο εφοπλιστή επιβλήθηκαν μάλιστα ποινές κάθειρξης 8 ετών για καθένα από τα αδικήματα που τον βαρύνουν, οι οποίες τελικά συγχωνεύτηκαν σε 10ετή κάθειρξη. Του αναγνωρίστηκε πάντως το ελαφρυντικό περί ειλικρινούς μεταμέλειας και οι δικαστές έδωσαν στον Β. Ρέστη ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, με αποτέλεσμα να είναι ελεύθεροι - έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό με περιοριστικούς όρους: Του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του.

Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 17 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της καταπάτησης των 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη Β' Ζώνη Υμηττού, στο Κορωπί. Ανάμεσά τους, συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η γυναίκα που πούλησε την επίμαχη έκταση και ο πολιτικός μηχανικός που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 8 έως 10 χρόνια. Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών καταδικάστηκε η μεσίτρια, σύζυγος του συμβολαιογράφου. Σε όλους τους καταδικασθέντες, δόθηκε ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

Οι υπόλοιποι 12 κατηγορούμενοι πάντως αθωώθηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίμαχη έκταση φέρεται να πέρασε στην κυριότητα του εφοπλιστή, με ψευδή έγγραφα καμφθούν οι αντιρρήσεις του υποθηκοφύλακα Κορωπίου που είχε αρνηθεί να την εγγράψει καθώς δεν υπήρχε σχετική βεβαίωση δασαρχείου.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τη μετεγγραφή της έκτασης, το «πράσινο φως» είχε δώσει, στις 11 Δεκεμβρίου του 2008 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο Βίκτωρας Ρέστης έχει υποστηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης πως έπεσε θύμα ενός καλοστημένου σχεδίου το οποίο εξυφάνθηκε από πρώην στενούς του συνεργάτες στους οποίους είχε αναθέσει τη διαχείριση των εταιριών του, εναντίον των οποίων μάλιστα είχε καταθέσει και μηνύσεις.

Πηγή: iefimerida.gr