Σε «συμφωνία επί της αρχής» όσον αφορά την πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις τους κατέληξαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το σχέδιο συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις - το οποίο αφορά το εμπόριο, την ασφάλεια και άλλα κρίσιμα ζητήματα – ανοίγει τον δρόμο για μία οριστική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit έως το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής.
Μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο συμφωνίας για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 29 Μαρτίου του 2019.
«Μόλις έστειλα στους 27 της Ε.Ε. ένα σχέδιο Πολιτικής Διακήρυξης για τις Μελλοντικές Σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν με πληροφόρησε ότι συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών και συμφωνήθηκε επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, το οποίο μένει να εγκριθεί από τους ηγέτες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Το κείμενο των 26 σελίδων, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχαν χθες δίωρη συνάντηση επί του θέματος στις Βρυξέλλες. Αμφότεροι έδειχναν ικανοποιημένοι, αν και η Μέι αναγνώρισε ότι μένουν σοβαρά ζητήματα να επιλυθούν. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύτηκε και το ταξίδι-αστραπή το οποίο πρόκειται να πραγματοποιήσει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Εάν και τα δύο σχέδια υπογραφούν την Κυριακή, στη Σύνοδο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει στο επόμενο – και δυσκολότερο – στάδιο, να τα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι δύο συμφωνίες θα καταψηφιστούν.