Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου: Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία:
1822: Δύο πολεμικά και δύο πυρπολικά των Ψαρών προσβάλλουν τον τουρκικό στόλο στον λιμένα της Τενέδου. Ο πυρπολητής Κ. Κανάρης θα ανατινάξει την τουρκική υποναυαρχίδα, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους Τούρκους.
1806: Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο στρατός του.
1829: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποστέλλει στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια.
1904: Εγκαινιάζεται το μετρό της Νέας Υόρκης.
1922: Η φασιστική πορεία προς τη Ρώμη: Πραξικόπημα του Μπενίτο Μουσολίνι για την κατάληψη της εξουσίας. Χιλιάδες μέλη του Φασιστικού Κόμματος συγκεντρώνονται έξω από την ιταλική πρωτεύουσα. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Λουίτζι Φάκτα κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση ανάγκης. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ δεν επικυρώνει το Διάταγμα. Μετά δύο ημέρες θα ορίσει κυβερνήτη το Μουσολίνι.
1923: Στην Ελλάδα, τελειώνει άδοξα το κίνημα των Μεταξά, Λεοναρδόπουλου, Γαργαλίδη και Ζήρα, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου με την αποστολή προκήρυξης στις εφημερίδες, στην οποία ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να διενεργηθούν εκλογές με διαφορετικό εκλογικό νόμο.
1925: Ο αμερικανός Φρεντ Γουόλτερ πατεντάρει τα πέδιλα του θαλάσσιου σκι.
1927: Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος.
1938: Η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον.
1940: Στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας πραγματοποιείται δεξίωση για την επέτειο της πορείας του Μουσολίνι προς τη Ρώμη. Από εκεί θα φύγει ο Εμανουέλε Γκράτσι για να επισκεφθεί τον Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και να επιδώσει το τελεσίγραφο.
1951: Ο Νικόλαος Πλαστήρας σχηματίζει κυβέρνηση με αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών το Σοφοκλή Βενιζέλο.
1958: Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βραυρώνα.
1960: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα θα εγκαινιάσει το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στο χώρο της ΔΕΘ και τις εγκαταστάσεις ΝΟ Θεσσαλονίκης.
1961: Η Μογγολία και η Μαυριτανία γίνονται μέλη του ΟΗΕ.
1968: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη στην κατηγορία των 60 κιλών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού.
1971: Το Κογκό μετονομάζεται σε Ζαΐρ και ιδρύει την “Δημοκρατία του Ζαΐρ”.
1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντάται στο Βατικανό με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.
1991: Το Ανώτατο Σοβιέτ του Τουρκμενιστάν αποφασίζει την ανεξαρτητοποίηση του από την ΕΣΣΔ.
1993: Γίνεται η μεγαλύτερη απογραφή της ιστορίας, στην οποία, ο πληθυσμός της Κίνας υπολογίζεται σε 1 δισ. 8 εκ. κατοίκους.
1995: Δικαστήριο του Μιλάνου καταδικάζει σε φυλάκιση, με την κατηγορία της διαφθοράς, για την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός τους, δύο πρώην πωθυπουργούς της Ιταλίας, τον Μπετίνο Κράξι και τον Αρνάλντο Φορλάνι.
1998: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναδεικνύεται Καγκελάριος στη Γερμανία.
1999: Ένοπλοι εισβάλλουν στο κοινοβούλιο της Αρμενίας και δολοφονούν τον πρωθυπουργό, Βάζγκαν Σαργκισιάν, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Γκαρέν Ντεμιρτζιάν, και έξι ακόμη βουλευτές.
2005: Η ΔΟΕ ζητά πίσω τα μετάλλια της Μάριον Τζόουνς μετά την ομολογία της ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1466 ο ολλανδός ανθρωπιστής και θεολόγος, Χέερτ Χέερτσεν, που έγινε γνωστός με το λατινικό όνομα Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους – στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε ως Έρασμο- το 1728 ο βρετανός εξερευνητής και θαλασσοπόρος, Τζέιμς Κουκ, το 1782 ο ιταλός βιρτουόζος βιολονίστας και συνθέτης, Νικολό Παγκανίνι, το 1811 ο αμερικανός εφευρέτης της ομώνυμης ραπτομηχανής, Ισαάκ Σίνγκερ, το 1858 ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Θεόδωρος Ρούσβελτ, το 1934 ο ηθοποιός, Γιώργος Κωνσταντίνου, το 1952 ο ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Μπενίνι, το 1956 ο μουσικός, Μπάμπης Τσέρτος και το 1971 ο ποδοσφαιριστής, Θοδωρής Ζαγοράκης.
Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1505 ο «μεγάλος πρίγκιπας πασών των Ρωσιών», Ιβάν Γ’ Βασίλιεβιτς, ο επονομαζόμενος Μέγας, το 1880 ο πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας και πολέμιος του Όθωνα, Θρασύβουλος Ζαΐμης, το 1977 ο αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Τζέιμς Κέιν («Ο ταχυδρόμος χτυπά πάντα τρεις φορές») και το 2009 η δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνίστρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Έλλη Παππά.