Αν και η θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν αυτή που στάθηκε τελικώς μοιραία για τον Γιάννο Παπαντωνίου, οδηγώντας τον στη φυλακή για τις μίζες στα εξοπλιστικά, κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει το «έργο» του και στο υπουργείο Οικονομίας.
Ο Γ. Παπαντωνίου είχε διατελέσει επί σειρά ετών «τσάρος της οικονομίας», καθώς υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός της Μεταπολίτευσης.
Ωστόσο αυτό που τον σημάδεψε ήταν ότι περισσότεροι από 1.000.000 Eλληνες -και με τις δικές του προτροπές- εμπιστεύτηκαν το Χρηματιστήριο και τελικά οδηγήθηκαν στην απόγνωση, χάνοντας τους κόπους μιας ζωής.
Μάλιστα, λίγοι θυμούνται ότι στις 30 Ιανουαρίου 2001 η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή ως αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στον Γιάννο Παπαντωνίου, κατηγορώντας τον ως τον πρωτεργάτη της πλασματικής ανόδου των χρηματιστηριακών δεικτών στη Σοφοκλέους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη «χτυπήθηκε» και από τη Ν.Δ. και από την ελάσσονα αντιπολίτευση.
Ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατήγγειλε πως δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προστασίας για τους πολίτες, υποστηρίζοντας πως «στη Σοφοκλέους διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, προσχεδιασμένα με κυνισμό και αναλγησία».
Κλιμακώνοντας μάλιστα την επίθεσή του είπε χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε ρόλο κρουπιέρη την 1η Σεπτεμβρίου του 1999 δηλώνει πως “όλοι θα βγουν κερδισμένοι: και η ελληνική οικονομία και οι ίδιες οι εταιρίες και ο κάθε μέτοχος”. Παίξτε και κερδίστε δηλαδή. Ρωτώ: Τα λέγατε ή δεν τα λέγατε; Ε, τα λέγατε και μην κάνετε τώρα ότι δεν τα θυμάστε».
Oσο για τον Γ. Παπαντωνίου, υποστήριξε πως «διακυμάνσεις υπάρχουν», καταλογίζοντας στη Ν.Δ. ότι διαμορφώνει «προσδοκίες» και «ψυχολογία». «Το Χρηματιστήριο είναι μια ελεύθερη αγορά» ισχυρίστηκε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «επενδύει στην πτώση του Χρηματιστηρίου και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την πτώση για ίδιο μικροκομματικό όφελος».
Τότε, πάντως, η... ασπίδα της κυβερνητικής πλειοψηφίας προστάτευσε τον Γιάννο Παπαντωνίου, αφού η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε με 154 «όχι» έναντι 125 «ναι».
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»