Το θέμα της ίδρυσης τηλεοπτικού σταθμού από την Εκκλησία, ένα όραμα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ξεπαγώνει με απόφαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, πρέπει η Εκκλησία να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την παρουσία της σε ραδιόφωνα, διαδίκτυο και τηλεόραση.
Οπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, η Εκκλησία ως πρώτο βήμα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μία παρουσία στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε με δικά της προγράμματα και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις δικές της υποδομές.
Ο στόχος της παρέμβασης από τα Μέσα Γενικής Ενημέρωσης είναι η κάλυψη των αναγκών της ψυχής του ανθρώπου. Αποτελούν επιτακτική ανάγκη ο επανευαγγελισμός και η κατήχηση του λαού μας.
Για το θέμα ο μητροπολίτης Λαγκαδά τόνισε ότι «οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα τηλεοπτικά κανάλια, η πολύγλωσσος παρουσία της φωνής της Εκκλησίας εις το διαδίκτυον, θα πρέπει να εξασφαλισθή το συντομότερον. Η Εκκλησία οφείλει όλα αυτά να τα απαιτήση από την Ελληνικήν Πολιτείαν. Η Εκκλησία δεν είναι ο πτωχός συγγενής αλλά ούτε και επιχειρηματίας. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι το σωτήριον μήνυμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να φθάση παντού με κάθε τρόπον κάνοντας χρήσιν της συγχρόνου τεχνολογίας και αξιοποιώντας επικοινωνικά όλα τα μέσα. Και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός εις την εποχήν του εχρησιμοποίησε εις το κήρυγμά Του όλα τα μέσα που υπήρχαν τότε. Πρέπει, λοιπόν, με κάθε τρόπον ο επανευαγγελισμός και η κατήχησις να αποτελέσουν έργον προτεραιότητος με συστηματικήν και εξειδικευμένην ποιμαντικήν μέριμναν».
Η Σύνοδος είχε εγκαταλείψει το σχέδιο Χριστόδουλου για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Η επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί το 2012, είχε αδρανοποιηθεί, αλλά επανενεργοποιήθηκε τώρα μπροστά στα νέα δεδομένα «κατήχησης του λαού», που επιβάλλουν οι τελευταίες εξελίξεις εντός και εκτός Εκκλησίας.
Το 2010 μιλώντας στη ΔΙΣ, ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος πρότεινε την ίδρυση του τηλεοπτικού σταθμού, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει τη δική της φωνή η Εκκλησία, αλλά πολλοί ιεράρχες είναι επιφυλακτικοί καθώς, όπως εκτιμούν, το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι μεγάλο και θα πρέπει να υποστηριχτεί από το σύνολο της Ιεραρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού από την Εκκλησία ξεκινάει από τη δεκαετία του ’90, οπότε και συζητήθηκε για πρώτη φορά επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ.
Αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, για αυτό και είχε ιδρύσει ειδική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν γνωστοί σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι, αλλά το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν και ήθελε η Εκκλησία να έχει τηλεοπτικό σταθμό, δεν επέμενε ιδιαίτερα. Το θέμα εξετάστηκε και το 2012, όταν αποφασίστηκε η συνέχεια της συνεργασίας και η μελέτη της δυνατότητος αξιοποιήσεως, επί συστηματικής βάσεως, κατ’ αρχάς από μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την προβολή μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε προγραμμάτων πνευματικής οικοδομής και παρουσιάσεως του έργου της Εκκλησίας.
Βεβαίως, το μεγάλο ζήτημα ήταν και παραμένει η εξασφάλιση άδειας, καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικού σταθμού θα πρέπει να έχουν οικονομικές δραστηριότητες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεργαστούν όμορες μητροπόλεις, οι οποίες θα αναλάβουν τη δημιουργία του φορέα που θα κινήσει όλες τις διαδικασίες.
Η Εκκλησία, όπως επισημαίνει η Ιεραρχία, δεν μπορεί να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς δεν μπορεί να επιδιώξει και να εξασφαλίσει έσοδα από διαφημίσεις, οι οποίες ξεφεύγουν των αρχών της.
Τεράστιο θέμα είναι και το κόστος της απόκτησης άδειας λειτουργίας, αλλά η Ιεραρχία ελπίζει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: Κιβωτός της Ορθοδοξίας