Πρωτοφανή αντιμετώπιση έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον από τον ΕΟΠΥΥ οι πάσχοντες από αναπηρία. Προκειμένου να αποζημιώνονται για κάποιες επιπλέον παροχές του οργανισμού, όπως είναι τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα επιθέματα και άλλα είδη υγειονομικού υλικού, θα πρέπει να ορίζουν δικαστικό συμπαραστάτη.
Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από κάποια μορφή αναπηρίας, ακόμη και όσοι έχουν σπαστική τετραπληγία ή σκλήρυνση κατά πλάκας, θα πρέπει να καταφεύγουν στο δικαστήριο και να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία προκειμένου να έχουν τις παροχές που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι νέες οδηγίες που αφορούν τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων διατροφής εστάλησαν από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις στις 8 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «σε περίπτωση αδυναμίας του άμεσα ασφαλισμένου να υπογράψει, λόγω έλλειψης δικαιοπρακτικής ικανότητας αυτού, θα πρέπει να υπάρχει απόφαση δικαστικής συμπαράστασης για τις παθήσεις που προκαλούν αδυναμία συμμετοχής του ασθενούς στην υπογραφή των δικαιολογητικών ως συνέπεια έλλειψης επαφής με το περιβάλλον ή έκπτωση των ανωτέρων λειτουργιών του εγκεφάλου (αντίληψη, εκπομπή) και για παθήσεις όπως:
εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος, νόσος κινητικού νευρώνα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με αφασία εκπομπής, Alzheimer, άνοια προχωρημένου σταδίου, άλλες νευρολογικές βλάβες με αδυναμία αντίληψης ή και αφασία εκπομπής, σπαστική τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας. Το ίδιο θα συμβαίνει (δηλαδή με απόφαση δικαστικής συμπαράστασης αν υπάρχει αδυναμία υπογραφής) και στην περίπτωση της υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης παραλαβής του υγειονομικού υλικού ή σκευασμάτων ειδικής διατροφής, η οποία μπορεί να φέρει υπογραφή τόσο του άμεσα ασφαλισμένου, αν είναι ο ίδιος ασθενής, όσο και του έμμεσου μέλους αν νοσεί αυτό».
Αντίδραση των ΑμεΑ
«Ο ΕΟΠΥΥ αναγκάζει τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα τους ασφαλισμένους να αποδεικνύουν κάθε φορά που καταθέτουν κάποια δικαιολογητικά ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία. Τώρα ποιος μπορεί να το αποδείξει αυτό και σε ποιον, αυτό είναι άλλο θέμα. Το μέτρο αυτό είναι καθαρά ρατσιστικό και αντισυνταγματικό και τα άτομα με αναπηρία και γενικά οι ασθενείς θα αντιδράσουν δυναμικά σε τέτοια απόφαση» δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ κ. Γρ. Λεοντόπουλος.
Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί εξουσιοδοτούσαν δικούς τους για την υποβολή δικαιολογητικών προς αποζημίωση. «Τώρα όλα αυτά αλλάζουν εις βάρος των ατόμων με αναπηρία. Έχει σκεφτεί κανείς τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι και ζουν στην περιφέρεια;». Ο κ. Λεοντόπουλος σημειώνει επίσης ότι «αυτή η αλλοπρόσαλλη και επιεικώς απαράδεκτη εγκύκλιος ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ».