Απλή αναλογική: Στόχος της κυβέρνησης οι 200 - Το πολιτικό παιχνίδι πίσω από την ψήφιση

 
Απλή αναλογική: Στόχος της κυβέρνησης οι 200 - Το πολιτικό παιχνίδι πίσω από την ψήφιση

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 11/07/16 - 11:38

Στην τελική ευθεία έχει πλέον εισέλθει το μείζον θέμα της ανεύρεσης των 200 ψήφων προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να περάσει από τη Βουλή την απλή αναλογική. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σχετική αισιοδοξία καθώς σημειώνουν ότι η επίτευξη του στόχου είναι εφικτή, καθώς όλα δείχνουν ότι με τη στάση του ΚΚΕ, οι 200 ψήφοι δεν είναι ψευδαίσθηση. Άλλωστε η κυβέρνηση ποντάρισε εκεί, επιφέροντας "βελτιώσεις". Πάντως, τα τελευταία 24ωρα πάντως έχει ξεκινήσει στενό και στοχευμένο pressing των στελεχών της κυβέρνησης προς τους βουλευτές άλλων κομμάτων, κυρίως σε μεμονωμένους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Υπάρχει όμως και ένας απώτερος στόχος. Να σπάσουν οι επίσημες γραμμές των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με την απλή αναλογική να κόψει τον δρόμο της ΝΔ προς την εξουσία, να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και να έρθει πιο κοντά με την Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ.

Να θυμηθούμε λίγο πως φτάσαμε στη σημερινή έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης.

Αρχικά το κυβερνών κόμμα φαινόταν να μην συγκεντρώνει πέρα από τις δικές του ψήφους και αυτές των ΑΝΕΛ. Επιπλέον, θα είχε σοβαρό πρόβλημα εάν "βοηθούσαν" οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής κάτι που το Μαξίμου απεύχονταν. Η λύση λοιπόν ήταν μία:

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για να δώσει το "ελεύθερο" στο ΚΚΕ να υπερψηφίσει, αλλά και στον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος όμως γενικά δεν φαινόταν ιδιαίτερα δύσκολος.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαχώρισε την κατάργηση του μπόνους από το όριο εισόδου στη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται το πολυπόθητο "ναι" του ΚΚΕ στο ένα αλλά και το "όχι" στο άλλο.

Επειδή το πολιτικό φόντο κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο ήταν, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να επενδύσει και στα εσωκομματικά προβλήματα των αντιπάλων του. Κυρίως της Φώφης Γεννηματά.

Οι πληροφορίες ήθελαν τους Βενιζέλο και Λοβέρδο να λένε όχι. Αντίθετα, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έλεγε "ναι" στην απλή αναλογική. Αυτό υα είχε ως αποτέλεσμα η Χαριλάου Τρικούπη να διασπαστεί!

Τελικά το μόνο που φαίνεται ως τώρα να έχει επιτευχθεί είναι η διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Τι θα συμβεί όμως με τους προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ βουλευτές από το Ποτάμι; Ήτοι τους Γρηγόρη Ψαριανό, Σπύρο Δανέλλη και Κατερίνα Μάρκου;

Δανέλλης, Ψαριανός αλλά και ο Λυκούδης έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις καταψήφισης ενώ στην ομόφωνη απόφαση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο ήταν παρούσα και η κ. Μάρκου, χωρίς ΄'ομως να αποκλείονται εκπλήξεις.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση πλησιάσει στην κατάργηση του μπόνους, κι αυτό προκύπτει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 144 + ΑΝ.ΕΛ. 9 + Ενωση Κεντρώων 9 + Νικολόπουλος + Θεοχαρόπουλος = 164. Συν ΚΚΕ 15 = 179 "Ναι".

Όμως η Χρυσή Αυγή έχει 18 και έχει αφήσει ανοιχτό και το "Ναι" και το "Οχι". Σε αυτήν την περίπτωση το "Ναι" μπορεί να φτάσει στα 197 και το "Οχι" στο 120 αντίστοιχα.

Η ας την πούμε επιμονή του Μαξίμου στην αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα ίσως να αφήνουν υπόννοιες για πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο.

Συγχρόνως, οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν αφενός μία πρωτιά σχετικά παγιωμένη της ΝΔ, αφετέρου μία αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, καταφτάνει στα κυβερνητικά κλιμάκια βαρύ κλίμα από τις εκλογικές περιφέρειες. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως στην κυβέρνηση αποφάσισαν να θυσιάσουν το μπόνους των 50 εδρών, ώστε να μειωθεί η εκλογική δύναμη του πρώτου κόμματος.

Όσο για την ψήφο στα 17, η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα που κατέγραψαν μεγάλη αποχή αλλά και υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους ψηφοφόρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Λεβέντης: Αν ψηφιστεί η απλή αναλογική από 200, τότε πρέπει να γίνουν εκλογές σύντομα

Γεωργιάδης: «Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα βρει 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο»

Φίλης: Δύσκολο να συγκεντρώσουμε 200 ψήφους για την απλή αναλογική

 Κουτσούμπας: "Θα ψηφίσουμε κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17"