ΤΕΣΤ μνήμης - Μπορείτε να το περάσετε ή μήπως όχι

 
ΤΕΣΤ μνήμης - Μπορείτε να το περάσετε ή μήπως όχι

Ενημερώθηκε: 12/09/18 - 10:52

Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε το τηλέφωνο του καλύτερού σας φίλου; Μήπως χρειάζεται να τσεκάρετε συνέχεια το ημερολόγιό σας για να επιβεβαιώσετε πότε και τι ώρα έχετε προγραμματίσει τα ραντεβού σας; Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα που αφορούν τη μνήμη Τσέστερ Σάντος, μάλλον φταίει το κινητό σας!

Σύμφωνα με τον Σάντος, οποίος το 2008 κέρδισε το Πρωτάθλημα Μνήμης των ΗΠΑ, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι μεν ιδιαίτερα χρήσιμες και διευκολύνουν πολύ την καθημερινότητά μας, όμως δεν μας αφήνουν περιθώριο να εξασκήσουμε το μυαλό μας όσο πρέπει.

Ο Σάντος επινόησε ένα γρήγορο τεστ με λέξεις που δοκιμάζει τη μνήμη.

Το τεστ

Διαβάστε την παρακάτω λίστα με τις 14 λέξεις το πολύ δύο φορές και προσπαθήστε να τις απομνημονεύσετε.

Μαϊμού

Σίδερο

Σχοινί

Χαρταετός

Σπίτι

Χαρτί

Παπούτσι

Σκουλήκι

Φάκελος

Μολύβι

Ποτάμι

Πέτρα

Δέντρο

Τυρί

Τώρα σημειώστε σε ένα φύλλο χαρτί όσες λέξεις μπορείτε να θυμηθείτε.

Αποτελέσματα

1-5 λέξεις: Η μνήμη σας είναι κάτω του μετρίου. Πρέπει να την εξασκήσετε περισσότερο.

6-8 λέξεις: Βρίσκεστε στο μέσο όρο. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

9-12 λέξεις: Μάλλον δεν χρησιμοποιείτε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές ή δεν σας έχουν επηρεάσει ακόμα. Είστε σε καλό στάδιο.

13-14 λέξεις: Η μνήμη σας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση!

Αν δεν πετύχατε καλή βαθμολογία στο τεστ, μην απελπίζεστε. Ο Σάντος τονίζει ότι υπάρχουν τρόποι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να συγκρατεί περισσότερες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, μπορούμε να οπτικοποιούμε τις λέξεις. Χρησιμοποιήστε την παραπάνω λίστα για να φτιάξετε μια ιστορία: Φανταστείτε μια μαϊμού που σιδερώνει και ξαφνικά το σίδερο πέφτει, αλλά τελικά δεν χτυπάει στο πάτωμα γιατί είναι δεμένο με ένα σχοινί. Στην άλλη άκρη του σχοινιού βρίσκεται ένας χαρταετός. Ο χαρταετός πετάει μέχρι που χτυπάει στο τζάμι ενός σπιτιού κ.ο.κ. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη για να πλάσετε εικόνες που θα αποτυπώσουν τις λέξεις στη μνήμη σας.

Μια άλλη λύση που προτείνει ο Σάντος είναι να χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας, δηλαδή να συνδυάζουμε οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά, γευστικά και απτικά ερεθίσματα. Όσες περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούμε, τόσο θα ενισχύσουμε τη σύνδεση ανάμεσα σε διάφορες πληροφορίες. Σκεφτείτε: Πώς μυρίζει η μαϊμού; Τι χρώμα έχει το παπούτσι; Πόσο μαλακό είναι το τυρί;

Tags