Η οικοδέσποινα Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάμπ και η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, θα διεκδικήσουν την κορυφή της Ευρώπης.
Μία μονομαχία ανάμεσα στον Αντουάν Γκριεζμάν και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι δύο τους είχαν βρεθεί απέναντι και στον τελικό του Champions League στο Μιλάνο, όπου νικητής, μετά την διαδικασία των πέναλτι, βγήκε ο Πορτογάλος, ευστοχώντας στο τελευταίο. Ο Γάλλος μάλιστα είχε στείλει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι σε πέναλτι που εκτέλεσε στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης.
Η Γαλλία από τις διοργανώσεις που φιλοξένησε, μόνο το 1960 δεν κατάφερε να πανηγυρίσει. Το έκανε όμως το 1984 με το Euro και το 1998 με το Μουντιάλ. Είναι πάντως η μία από τις τρεις ομάδες, που κατέκτησαν το EURO ως διοργανώτριες (σ.σ. Ισπανία 1964 και Ιταλία 1968 οι άλλες δύο).
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχασε το Euro 2004 που φιλοξένησε η Πορτογαλία και πανηγύρισε η εθνική Ελλάδας. Τότε ήταν 19 ετών και πρώτος σκόρερ στην Πορτογαλία με 2 γκολ, μαζί με Μανίς και Ρουί Κόστα. Μετά από 12 χρόνια είναι ο ηγέτης της εθνικής. Εχει 3 γκολ, αλλά ήταν καθοριστικά για να βρεθεί στο Παρίσι η Γαλλία.
Σε έξι ματς η Γαλλία κατάφερε να σημειώσει 13 γκολ, χωρίς να έχει σκοράρει απέναντι στους Ελβετούς. Είναι η καλύτερη επίθεση με 2,17 γκολ μέσο όρο ανά ματς. Η άμυνα της Πορτογαλίας έχει δεχθεί 5 γκολ, τα τρία από την Ουγγαρία, τέσσερις φορές μάζεψε την μπάλα από τα δικά της δίκτυα η Γαλλία.
Η ήττα στο φιλικό από την Αγγλία (2-0) στις 17 Νοεμβρίου, είναι η μοναδική που γνώρισαν οι Γάλλοι στα 16 τελευταία τους ματς, διάστημα όπου πανηγύρισαν 14 νίκες. Επτά ματς αήττητη έχει συμπληρώσει η Πορτογαλία, με μόλις 2 νίκες σε 90 λεπτά.
Η Γαλλία έχει κερδίσει και τα δέκα μεταξύ τους τελευταία ματς, δύο από αυτά στην παράταση, ενώ συνολικά στις 25 συναντήσεις τους, έχει 18 νίκες και μία ισοπαλία, με τους Πορτογάλους να έχουν πέντε επιτυχίες.
Να σημειωθεί ότι στους δύο τελευταίους τελικούς η νικήτρια δεν δέχθηκε γκολ. Η τελευταία φορά που ένας τελικός πήγε στην παράταση, ήταν στο 2000, όταν η Γαλλία νίκησε 2-1 την Ιταλία με "χρυσό" γκολ του Τρεζεγκέ.
Μόνο ένα Euro κρίθηκε στα πέναλτι, το 1976, όταν η Τσεχοσλοβακία κέρδισε 5-3 την Δ. Γερμανία στο Βελιγράδι (2-2), ενώ το παιχνίδι με την Γαλλία απέναντι στην Ισλανδία ήταν το 80ο στο Stade de France (50-20-10).
Η Γαλλία πάει στον τελικό έχοντας τα περισσότερα σουτ στην εστία (36). Μόνο η Γερμανία έχει περισσότερα (37). Η Πορτογαλία έχει κερδίσει τα περισσότερα κόρνερ, 45 (7,5 ανά αγώνα). Είναι επίσης η ομάδα που έχει δεχθεί τα περισσότερα φάουλ στο τουρνουά (82), ενώ η Γαλλία έχει 24 λιγότερα.
Γκριεζμάν και Ρονάλντο έχουν από 12 σουτ στην εστία στην διαδρομή για τον τελικό, αλλά ο Πορτογάλος έχει συνολικά τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο (47): 12 στην εστία, 17 εκτός εστίας, 17 αποκρούστηκαν και ένα βρήκε το δοκάρι.
Δύο από τα παιχνίδια της Πορτογαλίας πήγαν στην παράταση, με τον Ρονάλντο και τον Ρούϊ Πατρίσιο με 600 λεπτά να έχουν παίξει τα περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη στο EURO 2016. Λιορίς, Εβρά και Σανιά της Γαλλίας έχουν από 540 λεπτά.