Δηλώνοντας ότι δεν αλλάζει τις σταθερές απόψεις του για την ανάγκη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε στην ομιλία του στη Βουλή ότι έχει πολλά θετικά σημεία και τη στηρίζει. Τόνισε όμως ότι δεν πάσχει από πολιτική αγραμματοσύνη ώστε να μην ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας.
«Οι προοδευτικοί σε όλη την Ευρώπη -Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές- μέχρι και το Λαϊκό Κόμμα να χαιρετίζουν με ενθουσιασμό τη συμφωνία και εμείς να βρίσκουμε μόνο τρωτά σημεία; Μήπως ζούμε πάλι μια στιγμή εθνικής τύφλωσης από αυτές που πληρώσαμε πανάκριβα στο παρελθόν;», αναρωτήθηκε προσδιορίζοντας ωστόσο ότι έχει και προβλήματα. «Η γλώσσα θα ήταν καλύτερο να καταγραφεί ως "Makedonski". Και το σημαντικότερο: Η εθνικότητα. Θα έπρεπε να επιμείνουμε στο "Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας" μόνο. Αυτό νομίζω ότι είναι και το τρωτό σημείο της συμφωνίας. Και πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον», είπε ο θεωρώντας σημαντικό ότι τελικά πέρασε το erga omnes. Ένα όνομα έναντι όλων. «Διεκδικούσαμε την αλλαγή του ονόματος μόνο για διεθνή χρήση. Και παρεμπιπτόντως, κύριε Κοτζιά, θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να μην προβαίνετε σε επιλεκτική χρήση απόρρητων εγγράφων, αλλά να δώσει πρόσβαση στους αρχηγούς των κομμάτων να δουν όλα τα επίμαχα έγγραφα της τελευταίας 25ετίας. Να μην πάρουν αντίγραφα, αλλά να τα δουν όλοι όλα», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η στάση του δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κ.Τσίπρα, με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, «είμαστε αντίπαλοι». Η εξωτερική πολιτική όμως της Ελλάδας δεν τελειώνει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και στο συγκεκριμένο θέμα έχει διπλό λόγο. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, θα γκρεμιστεί και ο Ζάεφ - ο μετριοπαθής Ζάεφ - και θα επιστρέψουμε στους εθνικιστές, και αυτοί που προπαγανδίζουν την εχθρότητα».
Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί καρμπόν λόγια και συμπεριφορές με τον κ. Τσίπρα, ενώ για πολλούς κεντρώους φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση που τηρεί η ΝΔ στο θέμα. «Είχαν πιστέψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την οικογενειακή παράδοση για να υπερασπιστεί μια λύση. Μια δικαιολογία που έχω ακούσει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να θωρακίσει τη ΝΔ από τα δεξιά της και όταν γίνει πρωθυπουργός θα επανέλθουν όλα τα... φιλελεύθερα. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία σας διαψεύδει. Οι παραχωρήσεις στα άκρα δεν ανακόπτουν την επέλαση των άκρων, την δυναμώνουν. Γιατί εκτός των άλλων διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα όνειρα των ακραίων, που είναι οι δικοί μας εφιάλτες», είπε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. «Όταν κάποιοι τροφοδοτούσαν τον διχασμό φωνάζοντας "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" ήμουν θαρρετά απέναντι. Και σήμερα θα είμαι απέναντι σε όσους κοπιάρουν το 2014», επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμένο. «Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη και χρησιμοποιεί το υπουργείο του, τις στολές παραλλαγής, για να μεταδώσει λάθος πρότυπα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μας λέει ο κ. Καμμένος ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις αρχές του. Ποιες αρχές; Γελάνε και οι πέτρες. Και τα έδρανα γελάνε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βάλει τόσες "κόκκινες" γραμμές όσες και τα ψέματα του. Αυτή είναι η αλήθεια, κ. Καμμένε. Η ευθύνη όμως είναι του κ. Τσίπρα. Πιάστηκε στο δόκανο που εσείς στήνατε για τους άλλους, κ. Τσίπρα. Χρησιμοποιήσατε τον κ. Καμμένο ως το βαρύ πυροβολικό της ακροδεξιάς. Και τώρα αυτό το βαρύ πυροβολικό απειλεί να γκρεμίσει τις γέφυρες που χτίζει με την πραγματικότητα», ανέφερε.
Ο κ. Θεοδωράκης καταδίκασε τις «αθλιότητες Μπαρμπαρούση» που ειπώθηκαν χτες μέσα στη Βουλή λέγοντας: «Τον βούρκο πρέπει να τον αποξηράνουμε κι όχι απλώς να κυνηγάμε με το ψαλιδάκι τα δηλητηριώδη φυτά του. Αυτοί που ανέχονται τη συνύπαρξή τους με τους φασίστες που φωνάζουν στα συλλαλητήρια "ήρθε η ώρα του στρατού", αυτοί πρέπει να απολογηθούν. Σας θυμίζω ότι το συλλαλητήριο, που κάποιοι το αναφέρουν ως μεγαλειώδες, στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με έναν απόστρατο αξιωματικό να φωνάζει: "Ζήτω ο ελληνικός στρατός και οι ειδικές δυνάμεις. Θα μας βρουν μπροστά τους, απολιτικοί, με ό,τι αυτό σημαίνει"».
Εξήγησε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας γιατί «αντιπολιτευόμαστε και αντιπολιτευόμαστε ανυποχώρητα και με στοιχεία την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και στους μήνες που θα 'ρθουν θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν».