Έντονες αντιδράσεις κατά Σαμαρά για την προσπάθειά του να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αντιπαράθεση των κομμάτων για το Σκοπιανό

 
Έντονες αντιδράσεις κατά Σαμαρά για την προσπάθειά του να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αντιπαράθεση των κομμάτων για το Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 14/06/18 - 07:45

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοφανής προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την συμφωνία Ελλάδος-Σκοπίων.

Πολιτικοί παρατηρητές έκαναν λόγο για βαρύ θεσμικό ατόπημα του πρώην πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη στιγμή για το εθνικό θέμα.

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας φέρονταν να δηλώνουν, ότι «όποιος δεν έχει κοντή μνήμη ξέρει ποιος έβαλε «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα».

Επίσημα, πάντως, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν υπήρξε «διαρροή» από την Προεδρία ως απάντηση στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς σε ένα κρεσέντο μικροκομματισμού προσπάθησε να εμπλέξει τον κ. Παυλόπουλο στην αντιπαράθεση των κομμάτων για το θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων, κάνοντας λόγο για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα».

Το Μέγαρο Μαξίμου

Στον κ. Σαμαρά απάντησε και το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας λόγο για «μείζον θεσμικό ατόπημα» του πρώην πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου.

Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης», καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου κατά του Αντώνη Σαμαρά

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωτοφανή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά.

Με αφορμή την αναφορά του πρώην προέδρου της ΝΔ στον Ανδρέα Παπανδρέου ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε:

«Ο αμετανόητος κ. Σαμαράς ας αφήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου σε όσους τον αγάπησαν και τον πίστεψαν – δεν χρειαζόμαστε βοήθεια στην ερμηνεία του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβαζε το διεθνές γίγνεσθαι όσο λίγοι. Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, που οδήγησε στην επιδίωξη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και αποτέλεσε πυξίδα για την ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, είναι πολιτικές κινήσεις που δεν μπορεί να αναλύσει ο κ. Σαμαράς – στερείται των κατάλληλων ερμηνευτικών εργαλείων. O κ. Σαμαράς, ας μείνει σε ό,τι γνωρίζει. Στις άκυρες θεωρίες συνωμοσίας και το διχασμό των Ελλήνων σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα», αναφέρει ειδικότερα η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ.

Η πρωτοφανής επίθεση Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, που όπως είπαμε έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τονίζει πως «οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του ελληνικού λαού» προσθέτοντας πως «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».

Όπως λέει, «δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν έδωσε μόνο το όνομα, αλλά και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια, φαλκιδεύοντας, όπως λέει, την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς και δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον αλλά και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.