Ναυτικοί είναι οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν στην Κυλλήνη, πριν από λίγες ημέρες, όπως αποκάλυψε,απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργου Καρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης την Δευτέρα( 07/05) ανέφερε ότι πριν από λίγες μέρες, το διοικητικό Πρωτοδικείο του Πύργου έκανε δεκτό αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση δύο Τούρκων πολιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης, μετά την διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου στην Αθήνα ότι έχουν σταθερή κατοικία. Έτσι, το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διοικητικής κράτησής τους.
Οι δύο άνδρες προσέγγισαν αρχικά στις 12 Απριλίου με σκάφος το λιμάνι της Ζακύνθου και στις 17 Απριλίου ταξίδεψαν στην Κυλλήνη, όπου υπεβλήθησαν σε έλεγχο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν μπει στη χώρα τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες και συνελήφθησαν από το Λιμενικό.
Στις 26 Απριλίου παραδόθηκαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Λεχαινών και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι δύο Τούρκοι στη συνέχεια κατέθεσαν προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι κάτι που έγινε, καθώς δήλωσαν ως τόπο κατοικίας τους την έδρα του τουρκικού προξενείου στην Αθήνα.
Χαρακτηριστικά, ο Σταύρος Κοντονής είπε πως «δεν είναι μόνο η περίπτωση του Τούρκου που εισήλθε στον Έβρο, αλλά υπάρχει και πιο πρόσφατο περιστατικό. Όταν πριν από δυο ή τρεις ημέρες, το διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση κατά δύο Τούρκων πολιτών οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης. Υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι έχουν σταθερή κατοικία και δηλώθηκε το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διοικητικής κράτησης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου», τόνισε κατά την αποκάλυψη στη Βουλή.