Προφυλακίστηκαν μετά την απολογα τους στον ανακριτή τέσσερις εκ των 21 συλληφθέντων για το μεγάλο κύκλωμα παράνομης εμπορίας αντικαρκινικών φαρμάκων από δημόσια νοσοκομεία: ένας φαρμακοποιός, ένας πρώην νοσηλευτής και δυο νοσηλεύτριες στο Λαϊκό Νοσοκομείου.
Σήμερα, οι απολογίες των μελών του κυκλώματος συνεχίζονται ενώπιον των ανακριτικών αρχών, καθώς 12 ακόμη φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που τους έχουν απαγγελθεί, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως εγκέφαλος 70χρονος Αιγύπτιος. Κατηγορούμενοι και δύο γιατροί.
Οπως προκύπτει από τις συνεχιζόμενες έρευνες της Δικαιοσύνης, τα μέλη της πολυμελούς σπείρας που είχε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση παράνομης εμπορίας ακριβών φαρμάκων στο εξωτερικό είχαν δράση και εκτός Αθηνών και σε άλλα νοσοκομεία, πλην του Λαϊκού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των ήδη κατηγορουμένων, ο βασικός πυρήνας των οποίων απολογήθηκε χθες ως αργά το βράδυ στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς, έχουν εντοπιστεί και ελέγχονται άλλοι οκτώ γιατροί, ενώ όλα τα στοιχεία οδηγούν στο ότι η δράση του κυκλώματος είχε απλώσει τα πλοκάμια της και σε άλλα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από την παράνομη δράση των μελών του κυκλώματος ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.
Το κύκλωμα υπεξαιρούσε φάρμακα που είχε πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο και τα διακινούσε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Ο 70χρονος Αιγύπτιος, ο «εγκέφαλος» της μεγάλης απάτης, μέσω «εταιρείας – φαντάσματος» στην Αίγυπτο την οποία είχε συστήσει, διακινούσε στο εξωτερικό σε πολλαπλάσια τιμή σκευάσματα τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για θεραπεία καρκινοπαθών στη χώρα μας.
Η εν λόγω εταιρεία φαινόταν ότι εισήγαγε στην Ελλάδα τα φάρματα, ωστόσο, οι εισαγωγείς και τα τιμολόγια που εξέδιδε η εταιρεία ήταν εικονικά. Παρείχαν όμως κάλυψη στη λαθραία διακίνηση των φαρμάκων, που η σπείρα αποσπούσε από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Κι αυτό διότι τα σκευάσματα που προωθούνταν προς πώληση στη Γερμανία υποτίθεται ότι είχαν προηγουμένως εισαχθεί νόμιμα από την Αίγυπτο.
Τα λαθραία σκευάσματα κατέληγαν σε φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, μόνιμο τόπο κατοικίας του 70χρονου και πωλούνταν σε τιμή διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια της αντίστοιχης στην Ελλάδα.
Οι δύο γιατροί που έχουν εμπλοκή
Σημαντικός ήταν όμως και ο ρόλος που είχαν οι δύο γιατροί στην υπόθεση. Ο 61χρονος προέβαινε σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις στα βιβλιάρια που του παρέχει άλλος κατηγορούμενος και στην απάτη σε βάρος ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και δημόσιων νοσοκομείων. Παράλληλα ελέγχεται και ο ρόλος του ως ενδιάμεσου μεταξύ του συγκατηγορούμενού του και άλλων γιατρών που συνταγογραφούσαν.
Ο δεύτερος γιατρός 59 χρόνων, έχει συνταγογραφήσει το φαρμακευτικό σκεύασμα STELARA αξίας 9.142,16 ευρώ σε άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση, και το ίδιο σκεύασμα αξίας 7.586,91 ευρώ σε άλλη κατηγορουμένη.