Σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις δεύτερο κόμμα (με μεγάλη διαφορά) και προσπαθώντας να αμβλύνει τις τις εντυπώσεις από τα τα μέτρτα του 3ου Μνημονίου που τέθηκαν σε ισχύ τον προηγούμενο μήνα, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο ελπίζοντας να αποσπάσει την απαραίτητη συναίνεση των κομμάτων ώστε να εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές.
Ομως η πρόταση προκάλεσε τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης. Για «εκλογικό νόμο - οπερέτα» κάνει λόγο η ΝΔ και για «θεσμικό έγκλημα» το Ποτάμι. Για «αποσπασματικές διατάξεις» που «δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης αποδοχής», μίλησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Απλή και άδολη αναλογική χωρίς μπόνους και πλαφόν είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ ενώ θετική στην κυβερνητική πρόταση είναι η Ένωση Κεντρώων.
Υπό αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου εφικτός ο στόχος για τους 200 βουλευτές ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος στις προσεχείς εκλογές. Ειδικότερα, η ΝΔ με 75 βουλευτής εξαρχής ξεκαθάρισε ότι θα επιθυμούσε διορθωτικές παρεμβάσεις στον υφιστάμενο νόμο (όπως η ψήφος στους ομογενείς), ενώ αντιδρά στην κατάργηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα. Το ΚΚΕ (15 βουλευτές) επίσης θα καταψηφίσει, καθώς ο γγ. Δημήτρης Κουτσούμπας είχε θέσει ως όρο στον πρωθυπουργό την κατάργηση του 3%. Την κυβερνητική πρόταση θα καταψηφίσουν επίσης οι βουλευτές του Ποταμιού (10 έδρες) όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ (16 βουλευτές), η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι από τους πέντε όρους που έχουν τεθεί ικανοποιούνται μόνον οι τρεις (δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα για ψήφο στους μετανάστες και κατάτμηση περιφερειών), επομένως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, που έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής.
Με τα παραπάνω δεδομένα προεξοφλείται ότι το νόμο θα καταψηφίσουν τουλάχιστον 117 βουλευτές (75 ΝΔ + 15 ΚΚΕ + 10 Το Ποτάμι + 16 ΠΑΣΟΚ + ο Χάρης Θεοχάρης). Το νέο εκλογικό νόμο θα επιψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΧΑ μέχρι στιγμής «κρατά κλειστά τα χαρτιά της».
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση προβλέπει καθιέρωση της απλής αναλογικής με συνακόλουθη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή προβλέπει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιούλη 2016 και ώρα 20.00.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ