Για «εθνομηδενιστικό ξέσπασμα» κατηγορούν τον Γιώργο Κουμουτσάκο για την ανάρτησή του για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

 
Για «εθνομηδενιστικό ξέσπασμα» κατηγορούν τον Γιώργο Κουμουτσάκο για την ανάρτησή του για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Ενημερώθηκε: 28/04/18 - 17:13

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου για την απόφαση του Πάνου Καμμένου να τιμήσει την καραβοκύρισσα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα με τον βαθμό του υποναυάρχου.

Ο κ. Κουμουτσάκος σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για ανόητο πολιτικό που εκμεταλλεύεται ακόμη και τις μεγάλες προσωπικότητες του έθνους:
«Πως ο φθηνός λαϊκισμός ενός ανόητου πολιτικού φτάνει στην εκμετάλλευση ακόμα και μεγάλων προσωπικοτήτων του έθνους».

Οι αντιδράσεις για τον κ. Κουμουτσάκο έγιναν εντονότερες με αφορμή νεώτερη ανάρτησή του στην οποία σχολίασε, πως «μετά την απονομή του βαθμού της Υποναυάρχου επί τιμή, να αναμένουμε την τοποθέτηση της Μπουμπουλίνας ως Κυβερνήτη επί τιμή σε μια από τις φρεγάτες που θα ενοικιασθούν τον Αύγουστο; Ούτως ή άλλως λογική & αξιοπρέπεια δεν είνα όριο για αυτήν τη κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι πρώτοι οι Ρώσοι είχαν απονείμει τον τίτλο του ναυάρχου επί τιμή στη Μπουμπουλίνα μετά τον θάνατό της, γεγονός που δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είχε πράξει μέχρι σήμερα, να τιμήσει, δηλαδή στρατιωτικά, την πολεμική αξία της ηρωίδας και τις θυσίες της για το έθνος.

 

Προβληματισμός σε στελέχη της ΝΔ για τις άστοχες δηλώσεις Κουμουτσάκου για τα Ίμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 

Την αδικία αυτή διόρθωσε ο Πάνος Καμμένος, που απένειμε τιμητικά τον βαθμό στην ηρωίδα έστω και μετά από 193 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την υπογράφει ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος με ημερομηνία 25 Απριλίου 2018.

Μάλιστα ακόμα και στελέχη της ΝΔ, έφθαναν στο σημείο να μιλάνε για «πρωτοφανές εθνομηδενιστικό ξέσπασμα», όπως το χαρακτήριζαν, του «σκιώδη» υπουργού των εξωτερικών της ΝΔ, ο οποίος δεν δίστασε, για λόγους αντιπολιτευτικής τακτικής και μόνο, να χρησιμοποιήσει ακόμα και πρόσωπα, που είναι εθνικά σύμβολα, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Και μάλιστα, έλεγαν τα ίδια στελέχη, ότι η ανάρτηση του αυτή στο twitter, ήταν στην ίδια γραμμή με τρόλ, που βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν, για μία ακόμη φορά, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή, ότι ο κ. Παυλόπουλος έπρεπε, εκ του νόμου, να υπογράψει την επίμαχη απόφαση του Πάνου Καμένου! Τόνιζαν μάλιστα ότι αυτή η συμπόρευση δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, θυμίζοντας την στάση που είχε κρατήσει και την κριτική που είχε ασκήσει, κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Κανείς δεν δικαιούται, τόνιζαν τα ίδια στελέχη, να χρησιμοποιεί τους ήρωες και της ηρωίδες της ιστορίας μας για φθηνά επικοινωνιακά μικροκομματικά παιχνίδια.

Καλό είναι, λοιπόν, να θυμίσουμε στον κ. Κουμουτσάκο την ιστορία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας για να καταλάβει -ελπίζουμε- για ποιο λόγο δεν έπρεπε να ειρωνευτεί την απόφαση του υπουργείου Άμυνας, για άγραν ψήφων και λίγη φθηνή δημοσιότητα στα social media.

Ποια ήταν η Λασκαρίνα Μουμπουλίνα

Η Λασκαρίνα «Μπουμπουλίνα» Πινότση (11 Μαΐου 1771 – 22 Μαΐου 1825) ήταν από τις σημαντικότερες ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Παντρεύτηκε δυο φορές, στην ηλικία των 17 με τον Σπετσιώτη Δημήτριο Γιάννουζα και στην ηλικία των 30 ετών με τον Σπετσιώτη πλοιοκτήτη και πλοίαρχο Δημήτριο Μπούμπουλη.

Και οι δυο σκοτώθηκαν από Αλγερινούς πειρατές. Της άφησαν, ωστόσο, μια τεράστια περιουσία, την οποία ξόδεψε εξ ολοκλήρου για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση.

Όταν η Μπουμπουλίνα έγινε χήρα για δεύτερη φορά, είχε έξι παιδιά: τρία από τον πρώτο της γάμο, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο και τη Μαρία, και τρία από τον δεύτερο γάμο της: την Σκεύω, την Ελένη και τον Νικόλαο.

Επίσης είχε και τεράστια περιουσία την οποία είχε κληρονομήσει από τους συζύγους της, έχοντας υπό την κατοχή της πλοία, γη και χρήματα (τα μετρητά που είχε κληρονομήσει από τον Μπούμπουλη ήταν πάνω από 300.000 τάλαρα).

Κατάφερε να αυξήσει την περιουσία της με σωστή διαχείριση και εμπορικές δραστηριότητες.

Αρχικά έγινε συνέταιρος σε αρκετά πλοία ενώ αργότερα κατασκεύασε τρία δικά της, το ένα από τα οποία με το όνομα «Αγαμέμνων» πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, μήκους 48 πήχεων και έχοντας 18 κανόνια, η ναυπήγηση του οποίου κόστισε 75.000 τάλαρα.

Το όνομα αυτό το έδωσε στη ναυαρχίδα της από τον ομηρικό βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, που οδήγησε τους Έλληνες στον Τρωικό πόλεμο.

Αυτό δείχνει πόσο τιμούσε η Μπουμπουλίνα την ελληνική ιστορική της κληρονομιά και τι συμβόλιζε το όνομα του πλοίου της.

Η Μπουμπουλίνα, έχοντας γίνει ήδη μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, που προετοίμαζε την ελληνική επανάσταση, και όντας η μόνη γυναίκα που μυήθηκε σε αυτή, στον κατώτερο βαθμό μύησης αφού οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές, καθώς γυρνούσε στις Σπέτσες, αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια από τα ξένα λιμάνια, τα οποία μετά έκρυψε στο σπίτι της, ενώ ξεκίνησε την κατασκευή του πλοίου «Αγαμέμνων» της ναυαρχίδας της, η οποία ολοκληρώθηκε το 1820.

Για τη ναυπήγηση του Αγαμέμνονα καταγγέλθηκε στην Υψηλή Πύλη ότι ναυπήγησε κρυφά πολεμικό πλοίο, αλλά η Μπουμπουλίνα κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή του δωροδοκώντας τον απεσταλμένο Τούρκο επιθεωρητή στις Σπέτσες και πετυχαίνοντας την εξορία αυτών που την κατήγγειλαν.

Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια».

Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών και την έκανε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη. Έτσι τα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία.

Το 1825 και ενώ η Μπουμπουλίνα ζούσε στις Σπέτσες, πικραμένη από τους πολιτικούς και την εξέλιξη του Αγώνα και έχοντας ξοδέψει όλη την περιουσία της στον πόλεμο, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά σε μεγάλο κίνδυνο.

Στις 12 Φεβρουαρίου ο Αιγύπτιος ναύαρχος Ιμπραήμ Πασάς με έναν τουρκοαιγυπτιακό στόλο, αποβιβάζεται στο λιμάνι της Πύλου στην Πελοπόννησο με 4.400 άντρες, σε μια τελευταία προσπάθεια να σταματήσει την επανάσταση.

Η Μπουμπουλίνα, παραμερίζοντας την δυσαρέσκειά της για τους πολιτικούς και καθοδηγούμενη μόνο από την φιλοπατρία της, άρχισε να προετοιμάζεται για νέες μάχες όταν έρχεται όμως τότε το άδοξο τέλος της, στις 22 Μαΐου 1825.

Ο μικρότερος γιος της από τον πρώτο της γάμο, ερωτεύεται την κόρη της πολύ πλούσιας οικογένειας των Κουτσαίων στις Σπέτσες.

Οι Κουτσαίοι ήταν πάρα πολύ πλούσια οικογένεια και πρόκριτοι των Σπετσών, οι οποίοι όμως δεν ήθελαν τον γάμο μεταξύ των δύο οικογενειών διότι η Μπουμπουλίνα είχε ξοδέψει πια την τεράστια περιουσία της και είχε παραπέσει οικονομικά.

Υπάρχει και η εκδοχή ότι η κοπέλα αυτή, Ευγενία Κούτση, ήταν ήδη λογοδοσμένη να πάρει κάποιον άλλον πλουσιότερο Σπετσιώτη.

Οι δύο νέοι όμως αγαπιούνται, κλέβονται και πηγαίνουν στο σπίτι του πρώτου άντρα της Μπουμπουλίνας, του Δημητρίου Γιάννουζα.

Η Μπουμπουλίνα μαθαίνει το γεγονός και πάει και αυτή στο σπίτι να δει τι γίνεται.

Λίγο αργότερα καταφθάνουν και οι Κουτσαίοι πολύ εξαγριωμένοι με την απαγωγή, την οποία θεώρησαν μεγάλη προσβολή, σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής.

Κατά τη διάρκεια μιας πάρα πολύ μεγάλης λογομαχίας μεταξύ Μπουμπουλίνας και Κουτσαίων, o Ιωάννης Κούτσης πυροβολεί την Μπουμπουλίνα.

Το βόλι, την πετυχαίνει στο μέτωπο και την αφήνει αμέσως νεκρή.

Έτσι, η Μπουμπουλίνα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή για την απελευθέρωση του έθνους της, σκοτώθηκε άδοξα σε μια συμπλοκή.

Προβληματισμός σε στελέχη της ΝΔ για τις άστοχες δηλώσεις Κουμουτσάκου για τα Ίμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: