Πέντε οφθαλμαπάτες που θα πάρουν το μυαλό και θα σας… ζαλίσουν!

 
Πέντε οφθαλμαπάτες που θα πάρουν το μυαλό και θα σας… ζαλίσουν!

Ενημερώθηκε: 15/04/18 - 11:53

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσουν οι οφθαλμαπάτες. Άλλοι, πάλι, δεν αντέχουν καθόλου να τις βλέπουν, αφού ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να διαχειριστεί τις “λανθασμένες” πληροφορίες που λαμβάνει από τα μάτια.

Οι παρακάτω οφθαλμαπάτες είναι από τις πιο διαδεδομένες στο διαδίκτυο.

Απολαύστε τις!...

Σπείρα του Fraser

Αυτή η λεγόμενη ψευδής οπτική ψευδαίσθηση δημιουργείται από επικαλυπτόμενα τμήματα που σχηματίσουν μια σπείρα. Ωστόσο, τα τόξα είναι ουσιαστικά μόνο μια σειρά από απλούς κύκλους.

Η οφθαλμαπάτη του Ebbinghaus

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση της αντίληψης του μεγέθους πήρε το όνομά της από τον Γερμανό ψυχολόγο Hermann Ebbinghaus. Βασίζεται στο πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος το μέγεθος των κύκλων. Όπως φαίνεται στην εικόνα, οι δύο κύκλοι του ίδιου μεγέθους τοποθετούνται κοντά ο ένας στον άλλο. Ο ένα περιβάλλεται από μεγάλους κύκλους, ενώ ο άλλος από μικρούς. Αν και οι δύο κύκλοι έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, εκείνος στα στα δεξιά μοιάζει μεγαλύτερος από τον άλλο στα αριστερά.

Η οφθαλμαπάτη του Zöllner

ΑΘΘΑΛΜΑΠΑΤΗ

Στην οπτική ψευδαίσθηση του Zöllner, οι παράλληλες γραμμές, διασχίζουν μια σειρά από πλάγιες κοντές γραμμές, ώστε να φαίνεται πως αποκλίνουν. Αυτό το φαινόμενο ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Γερμανό αστροφυσικό Johann Zöllner το 1860.

Το τρίγωνο του Kanizsa

ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ

Αυτή η ψευδαίσθηση πήρε το όνομά της από τον Ιταλό ψυχολόγο Gaetano Kanizsa. Για να αποδείξει ότι οι άνθρωποι βιώνουν την πραγματικότητα όχι όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως φαίνεται μέσα από ειδικά φίλτρα τα οποία ονομάζει “νοητικά μοντέλα”, ο Kanizsa ζωγράφισε μια σειρά από γεωμετρικά σχήματα δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει ένα φωτεινό λευκό τρίγωνο στο κέντρο τους. Ωστόσο, αυτό το τρίγωνο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθόλου.

Η οφθαλμαπάτη του Poggendorff

ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ

Είναι μια κλασική οφθαλμαπάτη που πήρε το όνομά της από τον Johann Poggendorff, έναν Γερμανό φυσικό. Σε αυτή την ψευδαίσθηση η μαύρη γραμμή στα αριστερά φαίνεται να είναι η προέκταση της μπλε γραμμής. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι προέκταση της κόκκινης.

Iatropedia

Πηγή: