Αρνί στο φούρνο: Το παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα θέλει το αρνάκι του. Πολλοί του ψήνουν στη σούβλα, αλλά υπάρχουν άλλοι τόσοι που είτε δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια μεγάλη ψησταριά, είτε τους αρέσει καλύτερα να το φτιάχνουν στον φούρνο.
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς φτιάχνει το πασχαλινό αρνάκι στο φούρνο η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά συνταγής για το αρνί του Πάσχα
2-1/2 κιλά αρνί κατά προτίμηση από μικρό αρνάκι
12 πατάτες μεγάλες
αλάτι
ανάμεικτα πιπέρια
λεμονοπίπερο
2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.σ. μουστάρδα με βότανα
2 ολόκληρες σκ. σκόρδο
1 φλ. νερό
λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στις αντιστάσεις.
Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το αρνί σε μερίδες.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, χυμό και ξύσμα τη ρίγανη, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε τις πατάτες σε βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμάρι και δεντρολίβανο.
Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού και μπήγουμε με τα δάχτυλα μπόλικο αλατοπίπερο και λεμονοπίπερο.
Τοποθετούμε το αρνί πάνω στο στρώμα πατάτας. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Το αλείφουμε να πάει παντού Τέλος, προσθέτουμε στο ταψί το νερό.
Καλύπτουμε το ταψί ,σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ºC. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και κάτι μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα άγρα του αρνιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.