Από προβλήματα στην όραση, μέχρι αναιμία, ακόμα και προσδόκιμο ζωής δείτε οκτώ τεστ υγείας που μπορείτε να κάνετε σπίτι.
Το τεστ του ρολογιού
Αυτό το τεστ είναι αρκετά διαδεδομένο για την διάγνωση της άνοιας. Ζωγραφίστε ένα ρολόι με τους δείκτες να δείχνουν 3.40. Αν ο κύκλος που ζωγραφίσατε είναι κλειστός, τότε έχετε έναν πόντο. Αν βάλατε τους αριθμούς στη σωστή σειρά, τότε έχετε έναν πόντο. Αν γράψατε και τους 12 αριθμούς, έχετε ακόμα έναν. Τέλος, αν οι δείκτες είναι σωστά τοποθετημένοι, έχετε άλλον έναν. Αν στο τέλος έχετε τρεις ή λιγότερους πόντους, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Το τεστ του squat
Σύμφωνα με αυτήν εδώ την επιστημονική έρευνα, αν έχετε λιγότερους από οκτώ πόντους στο τεστ του καθίσματος, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποχαιρετήσετε τον μάταιο τούτο κόσμο στα επόμενα έξι χρόνια. Ξεκινάτε το τεστ, που ελέγχει την δύναμη και την ισορροπία σας μεταξύ άλλων, με 10 πόντους. Ξεκινήστε σταυρώνοντας τα πόδια σας όπως στην παρακάτω εικόνα και κάντε κάθισμα μέχρι να κάτσετε στο πάτωμα. Μετά σηκωθείτε. Αν χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας, τότε μείον ένας πόντος από τους δέκα. Αν κάποιο άλλο μέλος του σώματός σας αγγίξει το έδαφος, μείον ένας. Αν δύο μέλη του σώματός σας αγγίξουν το έδαφος, για παράδειγμα, ο μηρός και ο αγκώνας, μείον άλλοι δύο πόντοι. Αν ταλαντευτείτε, μείον ένας ακόμα. Αν πέσετε, μείον ένας. Αν το τελικό σας σκορ είναι τρία ή λιγότερο τότε – σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές – τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά.
Το τεστ ακοής
Βάλτε το χέρι σας περίπου δέκα εκατοστά από το αυτί σας και τρίψτε τα δάχτυλά σας ενώ το πλησιάζετε προς το αυτί. Θα πρέπει να ακούτε τον ήχο που κάνουν, και θα πρέπει η ένταση του να αυξάνεται όσο πλησιάζετε κοντά στο αυτί. Αν δεν «περάσετε» αυτό το τεστ, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Το τεστ του τρέμουλου
Το τρέμουλο στα χέρια μπορεί να «δείξει» πολλά για την υγεία σας. Από το αν πάσχετε από έντονο στρες, μέχρι το αν ήπιατε πολλούς καφέδες ή αν έχετε υπερθυρεοειδισμό. Αν και για το τελευταίο θα πρέπει να ομαδοποιείτε μαζί με άλλα συμπτώματα όπως διαταραχές στη διάθεση, συνεχής κούραση και απώλεια βάρους. Τεντώστε το χέρι σας μπροστά, με την παλάμη προς τα κάτω και βάλτε ένα χαρτί πάνω. Το τρέμουλο στο χέρι σας μπορεί να είναι πολύ μικρό για να το δείτε, όμως αν έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή (ή έχετε πιει μπόλικους καφέδες), θα παρατηρήσετε το χαρτί να κινείται αρκετά.
Το τεστ του μαξιλαριού
Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι, και με τη χρήση ενός μαξιλαριού λυγίστε τα πόδια σας ώστε να είναι σε γωνία 45 μοιρών. Μείνετε σε αυτή τη θέση για ένα λεπτό και μετά απότομα καθίστε στην άκρη του κρεβατιού με τα πόδια σας να κρέμονται, σε 90 μοίρες αυτή τη φορά. Αν ένα από τα δύο σας πόδια χάσει το χρώμα του ενώ το είχατε όρθιο όμως χρειάστηκε αρκετή ώρα για να αποκτήσει ξανά το ροζ χρώμα, μπορεί να έχετε κυκλοφορικό πρόβλημα στις αρτηρίες σας και άρα αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.
Το τεστ του τραγουδιού
Ανεβείτε τις σκάλες ενώ τραγουδάτε το αγαπημένο σας τραγούδι ή ενώ μιλάτε σε κανονικό τόνο συνεχόμενα. Αν κουραστείτε τόσο που δεν μπορείτε να μιλήσετε ή νιώσετε σφίξιμο στο στήθος, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για τυχόν προβλήματα, σε καρδιά ή πνεύμονες. Αν λαχανιάσετε εύκολα, επίσης θα πρέπει να το προσέξετε καθώς πιθανώς να έχετε άσθμα ή βρογχίτιδα.
Το τεστ της παλάμης
Γυρίστε την παλάμη σας προς τα πάνω και τεντώστε τα δάχτυλά σας προς τα πίσω, σαν να μουτζώνετε το ταβάνι. Οι παλάμες σας θα πρέπει να γίνουν λευκές. Aν όμως γίνουν λευκές και οι γραμμές που διασχίζουν το χέρι, τότε αυτό ίσως είναι σημάδι αναιμίας που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου.
Το τεστ του παραθύρου
Κοιτάξτε το πλαίσιο ενός παραθύρου, τις κάθετες και οριζόντιες γραμμές του, που βρίσκεται αρκετά μέτρα μακριά, καλύπτοντας αρχικά το δεξί μάτι και μετά το αριστερό, για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Αν η όρασή σας είναι 20/20 θα πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε τις πλευρές του πλαισίου ως κάθετες και οριζόντιες, χωρίς να λείπουν σημεία ή να παραμορφώνονται οι γραμμές. Εάν οι πλευρές μοιάζουν να κλίνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω ή οι γραμμές φαίνονται αλλοιωμένες, καλό θα είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Πηγή: Iatronet